Datum objave: 31. Ožujak 2016

Mia i Antonio iz Turističke škole među najboljima u Hrvatskoj iz talijanskog jezika

Šibenik News
Šibenik News

 

Dvoje maturanata Turističko – ugostiteljske škole u Šibeniku, Antonio Barić i Mia Mitrić plasirali su se među šest najuspješnijih srednjoškolaca u Hrvatskoj u znanju talijanskog jezika i nastupit će na državnom natjecanju krajem travnja u Topuskom. Jedini su srednoškolci na tom natjecanju iz Dalmacije, a konkurenti im dolaze jedino iz Opatije, Rijeke, Buja i Poreča u kojima je talijanski skoro pa domicilni jezik. „Time je njihov uspjeh još veći, „Zaista smo zadovoljni postignutim uspjehom. Oni su se našli u vrhu nakon što su zbrojeni bodovi svih sudionika školskih i županijskih natjecanja tako da su zaista potvrdili da su jako dobri. To je priznanje i njima, i meni kao njihovoj profesorici, školi i Šibeniku“, ističe Višnja Juras Boranić, njihova profesorica koja ih je i potaknula da se natječu. Hvali ih kao iznimo vrijedne, pametne, ali i samozatajne i skromne učenike u što smo se uvjerili i u razgovoru njima.

 

„Ja sam se talijanskim zarazio još u osnovnoj školi. Učim ga od četvrtog osnovne i ide mi. Proteklim natjecanjima na školskoj i županijskoj razini pitanja nisu bila baš teška. Na županijskoj razini smo imali i test slušanja i razumijevanja. Državno natjecanje će biti zahtjevnije jer moramo pripremiti i posebno prezentaciju. U dogovoru s mentoricom ja sa odabrao priču o povijesti Ferrarija“, kazao na je Antonio koji razmišlja o tomu da i studira talijanski jezik.

 

Skromna u priči o svom uspjehu i dobrom poznavanju talijanskog jezika je i Mia Mitrić. „Mene je profesorica nagovorila na natjecanje. Početku i nisam baš immala puno volje s obzirom na druge obveze, ali isplatilo se. Za državno natjeecanje pripremam priču o tomu kako bi nam izgledalo deset dana bez uređaja kao što s mobitel, laptop i televizor. Oja poruka će bi da su ti uređaji sve značajniji dio našeg života i da su nam korisni iako često čujemo da smo postali njihovi robovi i da mijenjaju našu osobnost i ponašanje“, ispričala nam je Mia.
 

Oboje se natječu u kategoriji nastavljača, dakle srednjoškolaca koji uče talijanski jezik od osnovne škole. U vrhu po znanju talijanskog jezika našli su se nakon što je stručno povjerenstvo zbrojilo sve bodove koji su ostvarili na dosadašnjem školskom i županijskom natjecanju. U Topuskom neće braniti samo boje svoje škole nego o Šibenika. 

Iz kategorije: Volim Šibenik
Označeno u: