Datum objave: 18. Ožujak 2016

Tavelić ili Tavilić: Jedan je šibenski mučenik, prvi hrvatski svetac ma kako se prezivao

Šibenik News
Šibenik News

Pažljivom oku promatrača malo toga će promaći, a njegova moć uočavanja najbolje se vježba na ulicama Krešimirovog grada. Šibenske skale, kale i bute pune su zanimljivih detalja koji nas, ako smo dovoljno zainteresirani, mogu naučiti mnogočemu.

 

Tako, na primjer, šetnjom ulicama možemo primijetiti da u Šibeniku postoji ulica koja nosi naziv prvog hrvatskog sveca, mučenika Nikole Tavelića i ono glasi – Ulica svetog Nikole Tavelića, a na samom kraju spomenute ulice nalazi se svetište sveca nazvano, pak, Hrvatsko nacionalno svetište svetog Nikole Tavilića.

 

Za pomoć u razotkrivanju radili se o kakvoj greški u pisanju bilo naziva ulice ili svetišta obratili smo se fra Ivanu Bradariću, gvardijanu samostana sv. Frane i Diani Dulibić iz Grada Šibenika.

 

 

Dulibić nam je objasnila kako su u trenutku kad su se mijenjali pojedini nazivi ulica u Šibeniku 1992. ili 1993. godine, naziv ulice koja nosi ime šibenskog mučenika temeljili na imenu koji je Vatikan koristio u procesu kanonizacije, a ono je prema tadašnjem papi glasilo Nikola Tavelić.

 

- Isti naziv pojavljuje se i na vatikanskoj dopisnici koju imamo, a koja nosi datum 21. lipnja 1970. godine na kojoj se spominje Tavelić kao prvi hrvatski svetac, Šibenčanin – ukratko je pojasnila pročelnica Tajništva Grada Šibenika.

 

Ono što je kazala Dulibić poklapa se s onim što navodi fra Ivan. – Naime, 1889. godine proglašen je blaženim kao Tavilić, a onda se dogodio zaokret u tumačenju njegova porijekla i iščitavanja imena te se uzeo oblik Tavelić. Zaključujem, Nikola je proglašen blaženim prezimenskim oblikom Tavilić, a svetim je proglašen kao Tavelić – objašnjava šibenski gvardijan, dodajući:

 

- Što je ispravno?! Pitat ćemo sveca kad se s njim susretnemo. No, moje mišljenje i mišljenje moje zajednice, a nastalo je kao plod života ovdje u Šibeniku, nepune dvije godine, da ne treba voditi više nikakve prijepore i da treba prihvatiti stanje. Definitivno sv. Nikola Tavelić.

 

Ni Diana Dulibić kao predstavnica gradske uprave, ni fra Ivan kao prvi čovjek šibenskog franjevačkog samostana ne smatraju da bi trebalo mijenjati ni naziv ulice ni naziv svetišta.

 

- Naravno da nam ne pada na pamet tražiti ikakve promjene naziva. Osobito ne kad znamo da je pod oblikom Tavelić proglašen svetim. To je to. Vatikan neće mijenjati dokumente i ponovno pokretati proces – kazao je fra Ivan pri tome ostavljajući znanstvenicima na volju da se bave ovom temom, da istražuju i donose nove zaključke.

 

 

Prema mišljenju gvardijana, njegovim riječima, običan puk to uopće ne zanima. – Nego ih zbunjuje da postoje dva prezimena – ustvrdio je za kraj.

 

Jeste li uopće dosad primijetili razliku u nazivu ulice i svetišta?!

 

 

Piše: Snježana Klarić
 

Iz kategorije: Volim Šibenik