Datum objave: 17. Prosinac 2015

U čast šibenske Proslave večeras u đardinu Freetulada, natjecanje u friganju fritula

Diana Ferić
Diana Ferić

Druga Freetulada, gurmansko natjecanje u friganju fritula, koje su se u Šibeniku tradicionalno pripremale na dan Proslave, održat će se danas u šibenskom đardinu, na Kraljevu dvoru. U lovu na gastronomsku nagradu – Zlatnu fritulu devet je prijavljenih timova, među kojima i onaj Turističke zajednice grada Šibenika koja brani prošogodišnji, pobjednički naslov.

Žiri zadužen za odabir najukusnije okruglice predvodi svestrani Željko Krnčević, a uz njega će se stručnoj procjeni pridružiti nepce Jose Smolića, predsjednika obrtničke komore Šibensko-kninske županije, šibenskog gurmana Siniše Gulina, baštinika klapske tradicije i Danijela Milete. Dogradonačelnik će se, nakon sudjelovanja u odabiru Zlatne fritule, pridružiti Kraljevoj straži - DJ kolektivu Kraljevog dvora u odabiru najboljih novovalnih pop-rock uspješnica 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća, priopćili su iz gradske uprave.

Podsjećamo, danas se obilježava Proslava ili Osmine, stoljetni vjerski običaj kojim započinje tjedan uoči Božića ponoćnom zvonjavom sa svih crkvenih zvonika, a danas je sačuvan još jedino u Šibeniku. Proslava je ujedno označavala dan u godini kada bi se prvi puta spravljale fritule, tradicionalna božićna slastica.

Bilo da ste natjecatelj, degustator, ljubitelj dobre glazbe ili sve to pomalo, do ponoćnih zvona Proslave najljepše će večeras zasigurno biti u parku, poručuju iz gradske uprave.

 

Iz kategorije: Volim Šibenik