Datum objave: 13. Prosinac 2015

FOTOGALERIJA Prvić Luka - zimski raj za dušu i tilo

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Jednu od posljednjih vožnji vapora Tijat prije zaslužene mirovine iskoristili smo za zimski sunčani đir po otoku Prviću. Slika od svega desetero putnika koji su se iskrcali u Luci, ne ostavlja vedra razmišljanja o tome tko će i hoće li uopće netko "naslijediti" brod Tijat, te što će biti s linijom 505 koja ide od Šibenika, preko Zlarina i Prvića do Vodica. Bar što se zimskog perioda tiče.

Selo na prvi pogled isto kakvog ga se sjećamo od prije 10 i više godina. Doduše sad su tu memorijalni centar Fausta Vrančića, prvi obiteljski hotel u centru, i par ugostiteljskih objekata nastalih renoviranjem starih kuća uz rivu, tako da se može reći da Prvić Luka ide u nekom smjeru turističkog brendiranja mjesta.

To potvrđuje i otočanka Marija koja nam priča da je ljeti sve krcato turista, da su svi vezovi zauzeti jahtama i da je Rodina puna i mladih i starih. Ona je na Prviću često i zimi, vikendom, kad joj je isto tako gušt, i gdje se odmori od grada i napuni pozitivnom energijom.

Ali nema takvih puno u selu. Iako nam konobar Ante u kafiću poviše Centra, koji radi od 8 do 16 sati, kaže da je on izbrojao čak 150 duša koje cijele godine žive na selu, mi smo u našem điru naletjeli na svega par otočana. Neki su sa riba, neki obrađuju masline, a radnici bauštelci pripremaju objekte za novu sezonu. Većinom su to stariji otočani koji su po kućama i rijetko izlaze vani, pogotovo kad sunce padne iza Donje bande.

Svejedno, đir po Prviću za vikend u sredini prosinca je doslovno melem za sva osjetila. Galerija slika u nastavku ide tome u prilog. Mali savjet samo, ako se odlučite za zimski vikend na otoku, isto ponesite laptop tako da pogledate par sezone Prijatelja, popodne, nakon 16 sati, kada padne mrak i na otoku više nema "žive duše".

Iz kategorije: Volim Šibenik