Datum objave: 11. Prosinac 2015

Kultni šibenski rockeri The Strings nakon 25 godina snimili svoj prvi spot

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Ako ste jučer u 19 sati gledali CMC mogli ste vidjeti hrvatsku premijeru novog spota kultnog šibenskog rock benda The Strings. Vijest je još značajnija ako se zna da je to prvi službeni spot šibenskih rockera koji su prve svirke imali već davne 1990. godine. Nova pjesma Dolly Bell odsvirana je u punom originalnom sastavu iz 90. koji se pojavljuje i u spotu prvijencu: Miro Odak - vokal, Krešimir Šakić - bas gitara, Neven Bootleg Računica - bubnjevi, Jure Rajčić - gitara.

"Pjesma je izašla povodom 25 godina postojanja benda, a naći će se na EP-u od pet novih pjesama. Odlučili smo snimiti i spot za Dolly Bell i tako upotpuniti priču oko ovog našeg jubileja. Sa spotom smo jako zadovoljni, nismo imali nikakve velike ideje i očekivanja, snimao se u skromnim uvjetima, a na kraju izgleda skroz super" priča nam Miro Odak, frontmen kultnih Stringsa.

Spot za pjesmu Dolly Bell autorsko je djelo akademskog montažera Ante Storića, Šibenčanina kojeg je javnost upoznala i kao autora spota za pjesmu Alija šibenskih post rockera iz Diskodelije. Snimanje je trajalo svega par dana, a lokacije snimanja bile su Gimnazija, Jadrijska cesta i Lozovac.

"Izabrali smo gornju dvoranu Gimnazije jer su tu The Strings imali neke od svojih prvih koncerata. Kadrove svirke upotpunili smo vožnjom Mira i privatnim fotografijama članova benda. Spot nema neku posebnu priču ili temu, čisto su tu razne ekspresije kombinirane sa materijalima televizijskih snimaka iz 60-ih godina" objašnjava Storić ideju svog drugog spota.

U spotu se na kratko pojavljuje i ruskinja Nadja, inače supruga bubnjara Bootlega.

Od svog osnivanja 1990. godine, Strings su objavili autorski nosač zvuka i snimili brdo neobjavljenog materijala. Nastupali su po cijeloj Hrvatskoj i bili prepoznati od publike i kritike kao nešto dobro i novo na Hrvatskoj rock sceni. Zbog privatnih obaveza 1994. prekidaju s radom, da bi se nakon punih 20 godina, prošlo ljeto okupili u originalnoj postavi i odsvirali povratnički koncert na trgu ispred Bona, Castela i Gira.

Zanimljivo je da su The Strings snimili još tamo 1993. godine spot za obradu pjesme Indexa "Svijet u kojem živim" (doduše kao side projekt Mira Odaka - bend Krug) koji se nikad nije pojavio u javnosti zbog spleta nesretnih okolnosti. Tako da je Dolly Bell iz 2015. prvi službeni video broj vječnih šibenski "rock dinosaurusa".

Video

Iz kategorije: Volim Šibenik