Utorak, 17 Veljača 2015 11:23

Svemirski centar u Lici sve izgledniji: Hrvatska među zemljama koje će oblikovati svemirsku eru

Napisao: 
Svemirski centar u Lici sve izgledniji: Hrvatska među zemljama koje će oblikovati svemirsku eru

 

"Naša je vizija da Hrvatska bude među zemljama koje će oblikovati novu svemirsku eru čovječanstva" - izjavio je dr. Slobodan Danko Bosanac, voditelj ureda hrvatske podružnice svemirske tvrtke Swiss Space Systems (S3) koja je jučer predstavljena u Zagrebu, piše Jutarnji.

Tvrtku S3 utemeljili su 2012. godine bivši vojni pilot Pascal Jaussite prvi švicarski astronaut Claude Nicolillier, a njihov je moto 'svemir je za sve”'. Tvtka trenutno zapošljava 75 ljudi, a cilj je zaposliti oko 200 ljudi u Švicarskoj, Španjolskoj, SAD i Hrvatskoj.

"To je win-win situacija i za Hrvatsku i za Švicarsku jer će ova suradnja biti od koristi za obje zemlje" - izjavio je Jaussi, izvršni direktor S3.Tvrtka S3 ove i iduće godine planira početi s tzv. 'zero G letovima', simulacijom bestežinskog stanja u svemiru.

Do 2018. godine S3 bi trebao lansirati i prve satelite do težine 250 kilograma, a nakon 2020. godine startalo bi se i s podorbitalnim prijevozom putnika i robe na velike udaljenosti.

Direktor hrvatske podružnice S3 Slađan Zovko, biznismen iz Ženeve, istaknuo je kako u projektu Hrvatskog svemirskog centra vidi veliki potencijal za razvoj naše znanosti i gospodarstva. Naime, tvrtka S3 Hrvatska, kao i njeni hrvatski partneri bit će uključena u aktivnosti koje se odnose na razvoj i proizvodnju gornje komponente sustava za isporuku satelita. Proizvodnja i montaža te komponente mogla bi biti sastavni dio djelatnosti svemirske luke u Hrvatskoj što podrazumjeva i značajan broj radnih mjesta za visoko kvalificiranu radnu snagu.

"Od nekoliko mogućih lokacija optimalna nam se čini Udbina koja je u središtu nekoliko nacionalnih parkova što bi uvelike doprinjelo razvoju turizma. Bitno je reći da svemirska luka nema štetan utjecan na okoliš" - naglasio je Bosanac. Predstavljanju S3 Hrvatska nazočio je i švicarski veleposlanik Stefan Estermann prenosi Jutarnji.

Objavljeno u Volim Šibenik
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!