Četvrtak, 09 Listopad 2014 08:51

Nove znanstvene spoznaje:Pušenje marihuane ipak štetno za zdravlje

Napisala: 
Nove znanstvene spoznaje:Pušenje marihuane ipak štetno za zdravlje

Marihuana nije štetna za zdravlje" izjava je koju vjerojatno više nećete tako često čuti.

Vrlo lako stvara ovisnost, prouzročuje probleme s mentalnim zdravljem i "otvara vrata" teškim drogama, neki su od zaključaka znanstvenika Waynea Halla, savjetnika pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koji je ovim istraživanjem izgradio jak slučaj protiv onih koji negiraju štetnost ove biljke, piše  Večernji list.

 
Istraživanje je otkrilo da kanabis nije bezazlena biljka, odnosno da je pušenje marihuane itekako štetno za ljudsko zdravlje. Vrlo lako stvara ovisnost, prouzročuje probleme s mentalnim zdravljem i "otvara vrata" teškim drogama, neki su od zaključaka znanstvenika Waynea Halla, savjetnika pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koji je ovim istraživanjem postavio jake argumente protiv onih koji negirajuštetnost ove biljke, piše Daily Mail.

– Jedan od šest tinejdžera koji redovito puše marihuanu postaju ovisni o njoj.

– Učenici i studenti koji puše marihuanu imaju lošije rezultate u školi.

– Marihuana udvostručuje rizik od razvoja psihičkih poremećaja, uključujući shizofreniju i koči intelektualni razvoj.

– Jedan od deset odraslih postat će ovisni o marihuani, a veća je vjerojatnost da će oni koji je redovno konzumiraju lakše "prijeći" na teže droge.

– Udvostručuje serizik od prometnih nesreća kod osoba koje su pušile marihuanu pa sjele za upravljač vozila.

– Pušenje marihuane u trudnoći prouzročuje manju porođajnu težinu djeteta.

"Ako kanabis ne stvara ovisnost, onda je ne stvaraju ni alkohol ni heroin", tvrdi Hall izražavajući zabrinutost što sve veći broj mladih puši marihuanu. Napominje da se marihuanom osoba ne može predozirati kao,, primjerice, s kokainom, ali ipak to ne umanjuje činjenicu da je štetna jer, navodi, "dugotrajna uporaba marihuane povećava rizik od raka, bronhitisa i srčanog udara."

 

 
 
 
 
Objavljeno u Volim Šibenik
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!