Četvrtak, 14 Kolovoz 2014 10:44

Nadahnjujuća priča Dubravke Đurđević:„Moja bolest je opaka, ali ja sam opakija!“

Napisao/la: 
Nadahnjujuća priča Dubravke Đurđević:„Moja bolest je opaka, ali ja sam opakija!“

Šibenska poduzetnica Dubravka Đurđević o kojoj smo na portalu ŠibenikNews pisali uoči ovog Božića kada je izlagala svoje rukotvorine u sklopu božićnog sajma, upravo se u tom razdoblju počela suočavati s vjerojatno najvećim životnim izazovom i dramom. Naime, Dubravki je uoči Božića 2013. dijagnosticiran karcinom dojke i tada je počela njezina životna borba, ali usprkos teškoj bolesti koja ju je u potpunosti transformirala fizički, osnažila ju je, kako sama Dubravka kaže, psihički pa je odmah nakon teške operacije nastavila izrađivati suvenire i baviti se poduzetničkim poslom. Ta hrabra žena svojim radom na svojim suvenirima promiče šibenske boule kao zaštini znak Šibenika  i odaziva se svim sajmovima i prezentacijama.

„Doktori su mi rekli da je bolest opaka, ali ja sam im kazala kako sam ja još opakija. U meni se javio šibenski dišpet i ja sam odlučila da bolest neće upravljati mojim životom“, odlučno kaže Dubravka, danas s osmjehom na licu koji je ostao usprkos teškim kemoterapijama i operaciji dojke koja je iza nje. Operirana je u siječnju ove godine te je drugi dan nakon operacije u ruke uzela kukicu i konac i čvrsto se odlučila ne predati bolesti.

Njezini originalni šibenski suveniri  koje proizvodi i prodaje u svom obrtu "Šibenska beleca"; narukvice, šalovi, pojasevi, kape, tijekom Božićnog sajam možda nisu išli najbolje, ali danas narudžbe idu 'kao lude', toliko da Dubravka neke mora i otkazati. „Ne stignem naplesti koliko narudžbi dobijem. Upravo radim na jednoj narudžbi za jednu suvenirnicu u Zagrebu koji su naručili 20 pletenih torbica, 40 privjesaka, 20 šibenskih kapa srednje veličine i 20 većih te 25 bočica s vezom. Pletem i do 2 sata u noći“, priča Dubravka.

Iako je u poslu potpuno neovisna i sve radi sama, u privatnom životu veliku podršku ima od svog partnera Dragana Petrovića za kojega kaže da joj je bio velika podrška otkada joj je dijagnosticiran karcinom. „On mi nije dao da se predam. Nije mi dao da ležim cijele dane. Također cijelo vrijeme je bila moja kćer Ana koja inače živi u Italiji ali ona i sin Siniša stalno su mi govorili 'Mama ti to možeš!' Uz njih i stalno kukičanje meni psiholog uopće nije trebao.“

Njezina borba s bolešću još traje, ali usprkos tome Dubravku svakog dana možete naći na njezinom štandu pokraj crkve sv. Barbare gdje prodaje svoje suvenire koji su 2010. godine dobili oznaku 'zaštićeni proizvod', a na sajmu Inova prošle godine su nagrađeni srebrnom medaljom. Niti kada je bila pod teškim injekcijama Dubravka se nije dala. Za vrijeme ovogodišnjeg Sajma agroturizma u Skradinu trebala je ići na kontrolu kod liječnika, međutim ona mu je dan prije lijepo rekla: „Ja idem u Skradin, a ne na kontrolu.“ Tako je i bilo. Angažirala je kolegicu da joj da injekciju i odradila cijeli sajam.

Svima koji obole od teške bolesti Dubravka iz svog iskustva savjetuje da se nikako ne prepuštaju crnim mislima, već da se okupiraju nekim poslom, nečim što će ih tjerati dalje i odvratiti od bolesti. „Sami sebi prepišite terapiju i baš nikada nemojte reći 'Ajme meni jadan ja, kud baš meni'!“

Hrabra, snažna, pozitivna, energična i poduzetna Dubravka Đurđević to sigurno nikada neće napraviti, već će u svom stilu, sve okrenuti na šalu. „Jednom sam kazala svojoj doktorici kako nema šanse da mene itko napadne jer bi to izgledalo otprilike ovako: Da me ide potegnuti za kosu, ona bi mu ostala u ruci, da me ide poljubiti, meni bi poispadali svi zubi, da me ide zgrabiti za dojke, ostao bi praznih ruku!“

 
Objavljeno u Volim Šibenik
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!