Datum objave: 05. Lipanj 2014

Udruga Kamenčići prikuplja staru odjeću i tkanine za svoju tkalačku radionicu, pomognite im!

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga Kamenčići ima radionice za tkanje tepiha u kojima svakodnevno rade njihovi članovi, osobe s mentalno retardacijom. Za rad im je potrebna stara odjeća, vuna, zavjese, restlovi, plahte koju će prikupljati u svom prostor u subotu i mole sve građane da se uključe u tu akciju. „Ovakvim prikupljanjem i recikliranjem stare nenosive odjeće i otpadnih materijala doprinosimo zaštiti okoliša i očuvanju prirodnih resursa, kaže Sonja Ninić Ševo predsjednica te udruge.


Ta je udruga uključena u projekt Comprehensive Care to the Families with Dependent Member - Community4family “ koji se financira u okviru programa IPA IV – razvoj ljudskih potencijala. Vrijednost projekta je oko 195 000 eura. Provodi se na području: Brodsko-posavske Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske,Virovitičko-podravske,Koprivničko-Križevačke,Bjelovarsko-bilogorske i Osječko-baranjske županije.
Cilj projekta je doprinijeti jačanju socijalne inkluzije i prevencije institucionalizacije ugroženih socijalnih skupina kroz unaprjeđenje postojećih socijalnih usluga u zajednici za odrasle osobe s mentalnom retardacijom i njihove obitelji. Projekt doprinosi jačanju ekonomske aktivnosti obitelji, poboljšanju podrške i usklađenju obiteljske i radne uloge. Zaposleni roditelji će uspjeti zadržati postojeće poslove, a pet roditelja iz svake partnerske udruge osnažit će svoje kompetencije u svrhu zapošljavanja.

 

U vrijeme trajanja projekta zaposlit će se u cijelosti pet roditelja u poludnevnom boravku radeći s korisnicima u inovativnim radionicama s drvetom , na tkanju tepiha i u kreativnoj radionici. Tijekom projekta bila su organizirana dva kampa. Jedan kamp bio je organiziran za osobe s mentalnom retardacijom u kojem su se osobe kroz Gestaldt terapiju pokretom, bojom i rekreacijskim aktivnostima osnažile za uključivanje u život lokalne zajednice.U drugom kampu roditelji su po prvi puta bili odvojeni od svog ovisnog člana obitelji, sudjelovali su na raznim radionicama za oslobođenje od stresa i edukativnim radionicama o suživotu sa svojim ovisnim članom. U projekt je uključeno deset udruga članica Hrvatskog Saveza čiji su predsjednici, tajnici, voditelji klubova bili uključeni u edukaciju za osnaživanje rada udruga i za rad u inovativnim radionicama.Tijekom projekta odvijat će se radionice za osnaživanje roditeljske uloge, radionice o spolnosti i osnaživanje osoba s mentalnom retardacijom, kažu u Kamenčićima.

Iz kategorije: Volim Šibenik