Datum objave: 24. Travanj 2014

Stvari na koje zbog marketinških trikova bacamo novac

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog mnogih tegoba i stanja poput prehlade ili boli u leđima naučeni smo ući u ljekarnu i kupiti proizvod etablirane tvrtke, ali stručnjaci i zdravstveni djelatnici kažu da uzalud bacamo novac jer su bitni sastojci, a ne brend, prenosimo s tportala.

Lijekovi protiv žgaravice



Ako ste ikada osjetili osjećaj pečenja i boli iza prsne kosti, koji se može proširiti i u ždrijelo, imali ste žgaravicu. Zapravo se radi o povratu želučane kiseline iz želuca u jednjak, a mnoge farmaceutske tvrtke nude lijekove koji će ublažiti ili u potpunosti ukloniti simptome. Daily Mail piše da neke od njih garantiraju da ćete se osjećati bolje već nakon dvije minute. No glasnogovornik Royal Pharmaceutical Society, Ash Soni, ističe da nije važno kupiti najskuplji proizvod, već pronaći onaj koji vam pomaže, bez obzira na cijenu. Dakle u ovom slučaju skuplje ne znači i najbolje za vaš problem.



Pastile za grlo



Ovo je proizvod koji zapravo nema neki veći utjecaj na izlječenje bolnog grla. Soni kaže da pastile imaju blago antiseptičko djelovanje, ali u većini slučajeva zapravo su obični bomboni i njima nećete puno prije izliječiti bolno grlo. Mogu vam pomoći jedino ako imate osjećaj suhoće. Želite li kupiti nešto, preporučuje sprej za grlo i smatra ga korisnijim od pastila jer ima veću dozu antiseptika.



Gelovi protiv bolova



Za bolove u leđima obično se preporučuju gelovi koji ne sadrže steroide, ali imaju antiupalno djelovanje zbog sastojaka poput ibuprofena ili diklofenaka. Povoljnija varijanta su gelovi koji hlade ili zagrijavaju bolnu točku, a imaju gotovo jednako djelovanje kao gore spomenuti gelovi. Zagrijavanjem ili hlađenjem oni će stimulirati problematično područje i blokirati bol. Soni ističe da odabir gelova najviše ovisi o problemu koji imate. Za brzo djelovanje odaberite gelove koji hlade ili zagrijavaju. No imate li ozljedu kao što je teniski lakat, potrebni su vam gelovi koji sadrže protuupalne sastojke.

Kreme za sunčanje



Svake godine cijelo ljeto slušamo i gledamo reklame koje garantiraju da će nam kreme za sunčanje pomoći da sačuvamo zdravlje kože i spriječimo pojavu melanoma. Te su kreme najčešće jako skupe, posebno ako imaju visok zaštitni faktor.



Dermatologinja Tabi Leslie, koja radi u bolnici St. Thomas, ističe da je od skupocjenih proizvoda i visokih zaštitnih faktora puno važnije da nanosite kremu nakon svakog kupanja i prije svakog izlaska iz kuće. U slučaju povoljnijih krema za sunčanje samo pripazite na to da imaju UVB i UVA zaštitu te minimalno faktor 15.



Test na trudnoću



Kupili povoljniji ili skuplji test, nije važno - svaki radi na istom principu. Testovi za trudnoću mjere razinu hormona HCG u mokraći, a ona je povišena ako ste trudni. Čak postoje testovi koji će očitati koliko ste tjedana trudni, a oni su, naravno, skuplji.



Vitamini



Vitamini i ostali suplementi mogu imati vrtoglavo visoke cijene, osobito oni etabliranih proizvođača.



'Nema čvrstih dokaza za to da su superiorniji skupi multivitamini', kaže George Lewith, profesor zdravstvenih istraživanja na Sveučilištu u Southamptonu. Savjetuje da pri odabiru dobro proučite popis svih vitamina i mjesto proizvodnje. Bitno je da proizvođač bude provjeren te da je iz Europske unije.

 

Iz kategorije: Volim Šibenik