Datum objave: 24. Siječanj 2014

Kako je zbog nogometa 1935. uređena cesta za Šubićevac

Diana Ferić
Diana Ferić

Izgradnjom igrališta „Osvita", a posebno nakon izgradnje nove gimnazije povećao se 1935. godine promet prema Šubićevcu. Jedina ulica kojom je, kao i danas, Šubićevac bio povezan sa gradom nije bila u dobrom stanju. Bila je zapuštena, slabo održavana i uska pa su nedjeljom kada su Šibenčani išli gledati nogometne utakmice nastajale velike gužve. Stanje se još više pogoršalo kada su imućniji Šibenčani, navijači „Osvita“, počeli kupovati automobile pa do igrališta nisu išli pješice kao sav ostali šibenski puk nego svojim vozilima. Od vožnje automobilima do Šubićevca nisu odustajali ni kada je cesta bila raskopana zbog izgradnje vodovoda i kanalizacije pa je dolazilo i do ružnih scena, prepirki i fizičkih obračuna.  

Gradska vlast uočila je da je „jako nezgodno, što se ima svega jedan prilaz za Šubićevic“ i odlučila riješiti taj problem na zgodan i jeftin način. Trebalo je samo, razmišljali su šibenski dužnosnici, urediti stari, zapušteni državni put koji je vodio od Šibenika preko Lozovca do Drniša. Taj su put nazivali Šupukovim iako je to bila državna cesta. Međutim taj naum nije bilo lako provesti u djelo jer je put išao preko zemljišta jednog Šibenčanina koji nije dozvoljavao prolaz automobilima pa je preko njega podigao suhozid. Pješaci su ga mogli zaobići, ali automobili nisu mogli. Istina mogli su voziti do Lozovca, Skradinskog buka i dalje do Drniša, ali na Šubićevac nisu mogli skrenuti.

Budući da navijači „Osvita“ koji su imali automobile nisu odustajali od nedjeljnih vožnji na Šubićevac, a k tome su mnogi od njih bili i sponzori nogometnog kluba „Osvit“, gradska je vlast morala naći rješenje pa je odlučila izgradila novi dio puta preko općinskog zemljišta i zaobići polje Šibenčanina koji nije dozvoljavao prolazak automobila preko svog imanja. Kako u općinskoj blagajni nije bilo dovoljno novaca za gradnju te tek stotinjak metara duge „zaobilaznice“ zatražena je pomoć vojske. Kada je posao obavljen smatralo se da je to bilo „dobro i potrebito“ jer „omogućava razvitak saobraćaja, posebno automobilskog, na Šubićevcu“.

 

 

Iz kategorije: Volim Šibenik