Datum objave: 31. Siječanj 2012

Šibenčani razgrabili oglavinu, dimljene svinjske nogice i bunceke!

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi dan prave zime usprkos upornom nastojanju medija Šibenčani nisu dočekali u strahu i panici već s radošću i elanom jer je konačno stiglo vrijeme uživanja u najslađim zimskim specijalitetima – kuhanoj svinjskoj oglavini, suhim svinjskim kožicama i nožicama, buncekima, okrajcima, sušenim svinjskim ušima i ostalim zimskim delicijama. Jutros je na pravih zimskih minus jedan vladala prava jagma za dalmatinskim suhim svinjskim specijalitetima pa su već prije 11 sati mesnice doslovno bile prazne. Jednako je bila velika potražnja za kruhom, suhim grahom te svježim i kiselim kupusom.

Suha svinjetina prodavala se po više nego pristupačnim cijenama od 15 do 25 kuna za kilogram, a samo je suha svinjska oglavina bila nešto skuplja. Mesari su za pravu domaću oglavini tražili (i dobivali!) 33 kune za kilogram.
S kolikim su se žarom Šibenčani bacili na uživanje u kuhanoj oglavini, pašta fažolu sa suhim mesom, kiselom kupusu s kuhanim buncekom i ostalim zimskim specijalitetima najbolje se vidjelo na – ribarnici. Jutros je ponuda svježe ribe bila neočekivano dobra, a ribari su ponudili i puno među Šibenčanima popularnih gavuna, međutim jedva da je netko nešto prodao. Iza podneva, što je sasvim neuobičajeno, na peškariji se još moglo birati između odličnih komada grdobine, palamide, trilja, cipala pa čak i murine.
Mesari očekuju da će potražnja za suhom svinjetinom biti velika i narednih dana, a neki se kaju što se nisu bolje pripremili za ovogodišnji val hladnoće kojega su meteorolozi na  vrijeme najavili.
 

Iz kategorije: Vijesti