Datum objave: 12. Siječanj 2012

Ekskluzivno: Izrađena replika galije iz 16. stoljeća

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Majstori kalafati brodogradilišta i marine „Betina“ u Betini izradili su vjernu repliku galije koja je krajem 16. stoljeća potonula kod otoka Gnalića ispred Biograda na moru. 
Olupinu galije s golemim brojem neprocjenjivo vrijednih umjetničkih i uporabnih predmeta otkrili su 4. rujna 1967. godine šibenski povjesničari i arheolozi Zlatko Gunjača i Zdenko Brusić te instruktor ronjenja Dalibor Martinović. Bila je to svjetska arheološka senzacija. Replika je, na žalost, ipak izrađena za potrebe Grada Biograda i tamošnjeg muzeja, a nema veze sa Šibenikom.
Do danas ni jedno istraživanje nekog srednjovjekovnog podvodnog arheološkog lokaliteta nije donijelo tako brojne i spektakularne nalaze.  Šibenski arheolozi i ronioci s tog potonulog mletačkog trgovačkog broda koji je kod otoka Gnalića potonuo 1583. godine izronili preko 10 000 vrijednih uporabnih i umjetničkih predmeta među kojima se nalazila i drvena škrinja u kojoj su, nakon što je četiri vijeka (!) provela na dnu mora, bili besprijekorno očuvani i potpuno suhi odjevni predmeti i 54 metra skupocjenog svilenog damasta! Takve nalaze svijet još nije bio vidio. Među apsolutne unikate, osim platna i odjevnih predmeta, spadaju sirovine i polufabrikati - mesingani predmeti, kositrene šipke teške preko tisuću kilograma, deset kugli cinobera teških također preko tisuću kilograma i mjedene folije. Za njihovu proizvodnju u srednjem vijeku se znalo ali do tog nalaza nije postojao ni jedan sačuvani primjerak! S dna su podignuta dva velika sidra, devet brončanih topova, nekoliko topovskih kugli, bakreno i kositreno posuđe brodske kuhinje, golemi broj luksuznih predmeti, čaša, boca vrčeva, zdjelica, prozorskih stakala, okrugla i četvrtasta ogledala izrađenih u radionicama u Muranu.

Pronađeno je na tisuće predmeti od kobaltnog stakla i stakla tamnosmeđe boje, sitne staklene perlice, svijećnjaci proizvedene na sjeveru Evrope, te mnogobrojni predmeti za svakodnevnu upotrebu: naprsci, šivaće igle, pribadače, britve, naočale, škare, razne vrste praporaca, precizne vage i drugo. Zbog svega toga u Biogradu na moru je morao biti osnovan Zavičajni muzej u kojemu je danas izložen veći dio tih predmeta. 

Biogradski muzej i Grad Biograd naručili su gradnju vjerne replike galije koja je potonula kod Gnalića nastojeći obogatiti svoju turističku ponudu i približiti turistima svoje spektakularno arheološko blago  Posao su povjerili iskusnim betinskim majstorima kalafatima kojima je trebalo oko sedam mjeseci efektivnog rada da stvore filigranski preciznu kopiju mletačkog trgovačkog broda. Replika je duga 9,6 metara i četiri je puta manja od izvornika. Glavni majstori bili su Jadranko Bosna, Mirko Pavić, Dušan Olivari i Tomislav Strunje. Pomagali su im Berislav Garofulić, i Vibek Birin, a voditelj gradnje bio je Darko Škevin. Cijeli taj zahtijevni posao uspješnio su koordinirali Perica Elez, direktor, Joško Radić Tehnički direktor i Nikša Brakus šef proizvodnje betinskog brodogradilišta. Autor projekta je inžinjer Ivan Marinčić, a radilo se prema maketi galije koju je izradio kapetan Damir Rukavina iz Rijeke.
Replika znamenite galije bit će u petak prevezena u Biograd na moru gdje će biti predstavljena javnosti u sklopu proslave Dana grada Biograda.
 

Iz kategorije: Vijesti