Datum objave: 02. Siječanj 2012

Mobilnim operaterima ukinut porez od 6 posto, a cijene ostale - iste!?

Diana Ferić
Diana Ferić

Mobilnim operaterima je  od 1. siječnja ukinut dodatni porez od 6 posto na sve usluge mobilnih mreža ali su  cijene u svim mrežama su ostale iste, prenosimo s portala Dalmacija News

Porez od 6%, podsjetimo, uveden je s prvim kolovozom 2009 te kao rezultat poreza danas imamo uspostavu poziva od 25 do 29 lipa te minutu kao obračunsku jedinicu.Bez puno kalkulacija vidljivo je kakav je to udarac bio za potrošače, uzmimo za primjer razgovor od 30 sekundi ne tako davne 2009.i usporedimo ga s razgovorom u 2012. godini.

Za pretplatnike cijena poziva bila je oko 1 kn po minuti a razlika od par lipa ovisno o operateru te je razgovor od 30 sekundi iznosio oko 50 lipa.
Skoro tri godine kasnije cijena razgovora umjesto da bude manja ona uz uspostavu te obračunsku jedinicu od 60 sekundi iznosi oko 1.25 kn.

Iako postoji sumnja o dogovorenom dizanju cijena između operatera bilo bi lijepo da sada i maknu naplatu usluge "uspostave poziva". Iako nam i dan danas nije jasno kakvu to uslugu plaćamo i zašto cijena poziva nije transparentnija.

Iz kategorije: Vijesti