Datum objave: 30. Prosinac 2011

Novi broj časopisa "Šibenik tim" u prodaji od 31. prosinca

Diana Ferić
Diana Ferić

Časopis Šibenik tim u novom broju koji je u prodaji od 31. prosinca 2011. godine, donosi teme o kojima se do sada nije govorilo ne samo u Šibeniku i Hrvatskoj nego ni na prostoru bivše države. Riječ je o  novim spoznajama o tomu kakvu je sudbinu doživjela jedna od najutjecajnijih povijesnih šibenskih građanskih obitelji s kraja 19. i iz prve polovice 20. stoljeća - obitelj Matavulj. Obično se to prezime isključivo veže za pisca Simu Matavulja, no časopis Šibenik tim otkriva, zahvaljujući sustavnim istraživanjima dr. Jadrana Kale, koliko je važnih i zanimljivih članova imala ta šibenska obitelj i što se s njom događalo nakon što su nasljednici Simeune (Šime) Matavulj, vlasnice jedne od prvih tekstilnih industrija na ovim prostorima i kreatorice danas popularne i od svih prihvaćene šibenske pučke kape, 1943. godine napustili Šibenik.
Arheolog Emil Podrug u izvrsnom tekstu o počecima speleoarheologije u Hrvatskoj otkriva tko da je prvi pravi hrvatski speleoarheolog zatonski učitelj rane Škarpa i vodi čitatelja u dubine i tamu jama i spilja iz kojih na svjetsko dana stižu vrijedne spoznaje o tome kako su na šibenskom području živjeli ljudi u prapovijesti. Za razliku od Emila Podruga putopisac Joso Gracin krenuo je u suprotnom smjeru - prema vrhovima planine Dinare u neočekivanu zimsku avanturu.  
Posebne vrijednosti 12. broja časopisa Šibenik tim su autobiografija profesora Ive Livakovića, jednog od najvećih šibenskih živućih intelektualaca te kulturnih i prosvjetnih djelatnika u novijoj šibenskoj povijesti ali i čovjeka koji je ostavio neizbrisivo dubok trag u cjelokupnoj hrvatskoj kulturi te intervju s dr. Nenadom Bogdanovićem, trenutno vodećim europskim znanstvenikom kada je riječ o izučavanju i pronalaženju lijeka za demencije i liječenje Alzheimerove bolesti koji želi u Šibeniku otrvriti centar za rano dijagnosticiranje demencija te pomoć oboljelima od tih bolesti i njihovim obiteljima.  Novi broj Šibenik tima  potražite od subote, 31. prosinca na svim kioscima i u prodavaonicama Djela uz prigodan poklon. 
 

Iz kategorije: Vijesti