Datum objave: 13. Prosinac 2011

Mandarine posute fungocidima izazivaju strah

Diana Ferić
Diana Ferić


Po društvenim se mrežama i forumima proširio mail kojim se upozorava građane da se u trgovinama prodaju mandarine, u pakiranju od 2 kilograma, kojima na etiketi piše da su tretirane imazalilom,  piše Dalmacija News. Kolika je stvarna opasnost od tog fungicida?

 U mailu se, naime, navode tvrdnje dr. sc. Ignaca Kuliera da se imazalil prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije nalazi u sedam pesticida koji se koriste za citrusno voće, a koje se smatra visoko i umjereno rizičnima za djecu mlađu od 14 godina. Navodi se i da fungicid imazalil prodire kroz cijeli plod citrusa (ne samo kroz koru), te da je toliko toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju, da djeluje na reproduktivne organe i da je dokazano kancerogen, piše net.hr.
"Do korisnika dolaze male količine"

No, mr. sc. Dubravka Kipčić, voditeljica Odsjeka za pesticide Zavoda za javno zdravstvo, kaže drugačije. Napominje da imazalil nije novo sredstvo, da se ono najčešće koristi u tretiranju citrusnih plodova protiv truljenja pri skladištenju, a da su količine kojima se tretira plodove strogo zakonski propisane.

- Bitno je u toj priči u kolikoj koncentraciji se imazalil koristi. To što dolazi do korisnika su milijunti dijelovi i male količine - kaže mr. sc. Kipčić za net.hr.

Napominje, ako se imazalil primjenjuje u skladu s dobrom poljoprivrednom praksom, koja obuhvaća upotrebu propisanih količina pesticida i poštivanje razdoblja karence (trajanje raspada), u proizvodu na tržištu količina zaostalog sredstva ne smije biti veća od najviše dopuštene zakonskim propisima. No, čak i ako dođe do prekoračenja zakonski maksimalno dopuštene količine (MDK), to ne znači istovremeno i opasnost po zdravlje potrošača, jer su MDK vrijednosti daleko ispod toksikološki značajnih količina.
Citrusi se najviše kontroliraju

Kipčić napominje i da među kupcima nema razloga za brigu jer su citrusi možda najviše kontrolirano voće, budući da ih se brodovima transportira do odredišta te ih se obavezno tretira imazalilom. Još se nije dogodilo da mandarine nisu prošle njihovu inspekciju, dok se to dogodilo npr. jednom ili dvaput s narančama. 

Iz kategorije: Vijesti