Datum objave: 04. Prosinac 2011

9.izborna jedinica: U Sabor odlaze samo HDZ-HGS i Kukuriku koalicija

Diana Ferić
Diana Ferić

Obrađeni su do  je  do jutros u 7 sati  rezultati izbora s 759 od 760 glasačkih mjesta u Šibensko - kninskoj župniji i izborni rezultati su slični onima koji su objavljeni noćas.   Mjesto u Saboru iz Šibensko - kninske županije dobili su Ante Kulušić i Goran Pauk na listi HDZ-HGS i Franko Vidović i  Petar Baranović na listi Kukuriku koalicije.  Koalicija HDZ- HGS dobila je  36,87 posto glasova, a Kukuriku koalicija ( SDP,HNS,IDS i HSU) 28,97 posto glasova.  Primjetno je da je HDZ izgubio značajan broj glasova u odnosu na posljednje izbore 2007. godine kada su osvojili oko 52 posto glasova birača!

Nezavisna lista dr Ivana Grubišića ipak nije prešla prag i neće imati svog kandidata iz  9. izborne jedinice.  Ni svi ostali nisu uspjeli dobiti niti jedno mjesto u Saboru.  Neovisna lista Stipe Petrine   osvojila je 3,82 posto glasova, HSP dr Ante Starčevića i HČSP 3,78 posto glasova, HSLS 3,75 posto glasova,  SDSS 3,17 posto a HSP 2,60 posto. Laburisti, koji su na razini Hrvatske iznenađenje ovih izbora jer  su dobili čak šest mjesta u Saboru, u 9. izbornoj jedinici nisu dobro prošli. Za njih je glasalo  2,44 posto birača. U 9. izbornoj jedinici glasovalo je oko 57 posto birača  a bilo je oko 2 posto nevažećih listića.  

objavljeno u ponoć

Državno izborno povjerenstvo točno u ponoć priopćilo je najnovije privremene  rezultate izbora zastupnika u Hrvatsku sabor po kojima u 9. izbornoj jedinici prolaze samo kandidati HDZ - HSG i Kukuriku koalicije ( SDP, HNS, IDS i HSU) dok je lista dr Ivana Grubišića s 4,85 posto glasova za sada ipak ispod izbornog praga. Odaziv birača je bio oko 50 posto, najmanji u Hrvatskoj. Obrađeni su rezultati s oko 57 posto biračkih mjesta.  Po tim rezultatima najviše glasova 38,71 posto dobili su HDZ - HGS te Kukuriku koalicija, oko 28 posto što znači da je koalicija HDZ-HGS dobila 8, a Kukuriku koalicija 7 mjesta u Saboru. Ako tako ostane  šibensko - kninski župan Goran Pauk ipak ulazi u Sabor s liste HDZ - HGS u Sabor, kao drugi iz Šibensko - kninske županije. Od početka večeri  hoda po rubu - čas je u Saboru čas iz njega ispada. S liste Kukuriku koalicije ulaze Franko Vidović i Petar Baranović, obojica zamjenici gradonačelnika Grada Šibenika a na listi HDZ-HGS od početka je siguran Ante Kulušić. No pitanje je hoće li Pauk moći u Sabor budući da je njegova kolegica Ana Lovrin koja je na listi iza njega večeras izjavila:" Na listi u 9. izbornoj jedinici su čak tri župana, a politika je HDZ-a da župani do kraja svog mandata župana odrade taj posao. "Tko će ih zamijeniti, o tome će odlučivati stranka, no pustimo najprije da se objave službeni podaci".

 Inače, 9. izborna jedinica je jedna od dvije u Hrvatskoj u kojoj je HDZ pobijedio ali je na ovim izborima do sada osvojio najmanje mandata. Nezavisna lista Stipe Petrine je, inače, četvrta s 3,92 posto glasova, HSP Ante Starčevića i HČSP su peti s 3,91 posto glasova , a HSLS, koji je dobio 3,42 posto glasova je na šestom mjestu. U 9. izbornoj jedinici oko 30 posto glasova će se  "rasuti" u korist  lista s najvećim brojem glasova. Jadranka Kosor, predsjednica HDZ -a i sada već premiejrka tehničke vlade u odlasku obratila se svojim stranačkim kolegama u izbornom stožeru u zagrebu govorom koji će sigurno ući u anale  - nije čestitala pobjednicima izbora niti se jednom riječju osvrnula na ukupne izborne rezultate ponašajući se posve autistično,  kao da HDZ nije izgubio izbore.  

objavljeno u 22 sata

Najnoviji podaci o rezultatima glasanja u 9. izbornoj jedinici govore da HDZ - HGS s 37,59 posto glasova dobivaju 7 mandata, Kukuriku koalicija, koja je osvojila 28,67 posto glasova 6 mandata, a iznenađenje je i mogući ulazak Nezavisne liste don Ivana Grubišića koji za sada ima 6,81 posto glasova i jedno mjesto u Saboru. Prema ovim rezultatima koji su, naravno nepotpuni i neslužbeni, Goran Pauk ipak ne bi ušao u Sabor ali se to može promijeniti nakon što se prema Dontu, raspodijele glasovi onih lista koje nisu prešle prag. U Izborno povjerenstvu u Šibeniku stigli su za sada samo podatci s izbornih mjesta u Gradu Šibeniku. Prema tim još uvijek nepotpunim i neslužbenim rezultatima, najviše glasova je dobila Kukuriku koalicija - 35,14 posto. HDZ - HGS dobili su 28,04 posto, Nezavisna lista Stipe Petrine 10,28 posto je Nezavisna lista don Ivana Grubišića 5,05 posto. Svi ostali nisu prešli prag, a najbliži je bio HSLS za koji je glasalo 4,49 posto birača u Šibeniku. Izborna lista HSP -a dobila je glasove 3,18 posto birača.

objavljeno u 21 sat

Prema prvim neslužbenim i nepotpunim podacima iz Izbornog povjerenstva u Šibensko - kninskoj županiji na temelju obrađenih rezultata glasovanja s 51 od ukupno 213 biračkih mjesta najviše glasova dobila je koalicija HDZ - HGS, 33, 38 posto, a Kukuriku koalicija 30,7 posto. Na trećem mjestu je Nezavisna lista Stipe Petrine s 9,8 posto glasova a HSLS je osvojio 3,41 posto glasova.

Prema prvim neslužbenim i nepotpuni informacijama Državnog izbornog povjerenstva Kukriku koalicija dobiva 79 mjesta, HDZ - HGS 46 mjesta, Laburisti 6 mjesta, HDSSB, Nezavisna lista don Ivana Grubišića, HSS po 3 mjesta i HSLS jedno mjesto u Saboru.

objavljeno u 20 sati

Prema izlaznim anketama iz 9. izborne jedinice u Sabor prolaze samo kandidati s liste Kukuriku koalicije i koalicije HDZ - a i HGS, s tim da HDZ - HGS odnosi više mandata. Po tome ispada da će iz Šibensko - kninske županije u Sabor otići Franko Vidović i Petar Baranović s liste Kukuriku koalicije te Ante Kulušić i Goran Pauk s koalicijske liste HDZ- HGS. Njih je čak troje koji su istodobno na izvršnim funkcijama - Vidović i Baranović su zamjenici gradonačelnika Grada Šibenika, a Pauk je šibensko - kninski župan. Franko Vidović je u prvim izjavama novinarima večeras kazao da se još ne može izjasniti o tomu što će napraviti ali da u svakomu slučaju neće žrtvovati interese Šibenika koji su mu na prvom mjestu. Prema tim anketama HDZ - HGS dobivaju oko 30 posto glasova, Kukuriku koalicija samo nešto manje- oko 29 posto, HSP dr Ante Starčević - HČSP 4,4 posto Nezavisna lista dr Ivana Grubišića i HSLS oko 4,2 posto, a ostale liste ukupno čak oko 22 posto glasova koje će na kraju prema Dontu, podijeliti dvije najuspješnije koalicije.

Inače, Kukuriku koalicija bi, prema tim izlaznim anketama u Saboru trebala imati 82 zastupnička mjesta, a HDZ 40. Ako se pokaže točnim to će biti najgori rezultat na parlamentarnim izborima u povijesti HDZ-a. Anketu je na biračkim mjestima za Novu TV, HRT i RTL provela agencija Ipsos Puls.

Iz kategorije: Vijesti