Datum objave: 03. Prosinac 2011

Speleolozi u jami Keranovovoj Golubinki otkrili hajdučko sklonište?

Diana Ferić
Diana Ferić

Članovi Speleološkog odsjeka Hrvatskog planinarskog kluba Sv.Mihovil iz Šibenika Joso Gracin, Mario Blatančić, Zlatan Trokić i Alena Hlatki spustili su se u jamu Keranovu Golubinku, zvanu još i Jama u Marićima koja se nalazi nedaleko od Oklaja kako bi je fotografski dokumentirali njen izgled neobično bujni biljni i životinjski svijet u njoj. Na dubini od 30 metara uočili su kameni zid visok pet i širok oko tri metra. Zid, koji zatvara ulaz u prostrani horizontalni kanal u boku jame je, bez ikakve dvojbe djelo je ljudskih ruku. Stručnjaci i arheolozi još ga nisu pregledali, a iskusni šibenski speleolozi koji su do sada sudjelovali u mnogim arheološkim iskapanjima, po izgledu ljepa kojom su spajani kameni blokovi pretpostavljaju da potječe iz srednjeg vijeka, ali nije isključeno ni da je stariji.

Više je pretpostavki zašto je netko zidom zatvorio bočni kanal 30 metara ispod ulaza u Keranovu Golubinku koja je inače duboka 60 metara. Moguće je da se radi o nekakvom hajdučkom skloništu, jer je odatle moguć silazak na dno jame niz jako strmu padinu obraslu gustom vegetacijom. Isto tako moguće je da je jama u prošlosti možda služila kao tamnica, a   nije bez argumenata ni pretpostavka da su u njoj možda živjeli pustinjaci kakvih je bilo dosta u Dalmaciji tijekom srednjeg vijeka.
O čemu je riječ saznat će se kada jamu istraže arheolozi no prije toga trebat će je razminirati jer je tijekom Domovinskog rata u nju bačeno nekoliko komada eksploziva, te ručna bomba i jedna topovska ili tenkovska granata.

Keranovu Golbinku su još 2007.godine izmjerili, topografski je snimili i izradili njen nacrt.   članovi speleoloških odsjeka planinarskih društava Promina iz Drniša i Mosor iz Splita. Riječ je o jednom od najzanimljivijih speleoloških lokaliteta Dalmacije. Naime Keranova Golubinka ima veliki ulazni otvor pa duboko u nju prodire sunčeva svjetlost. Zbog toga, i izdašne vlažnosti, ona je iznutra obrasla je bujnom vegetacijom koja krije ništa manje zanimljivi životinjski svijet.   
 Foto: Joso Gracin

Iz kategorije: Vijesti