Datum objave: 30. Studeni 2011

Prezentacija: "Poljana - srce moga " grada kroz stoljeća i sutra

Diana Ferić
Diana Ferić

Večerašnje otvaranje izložbe radova pristiglih na natječaj za izradu idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja uređenja Poljane bilo je popraćeno zapaženom prezetnacijom uloge i značenja Poljane u pet stoljeća njezina postojanja koju je pripremio učenik šibenske Gimnazije Karlo Radečić uz mentorstvo profesorice Jasminke Paić te dodjelom priznanja polaznicima vrtića i šibenskih osnovnih škola  za najuspješnije radove pristigle na  natječaj "Poljana - srce moga grada" koji je organizirao Grad Šibenik. To zanimljivo događanje posvećeno uređenju šibenske Poljane, kao središnjeg gradskog trga, privuklo je veliki broj građana među kojima je bilo svega nekoliko gradskih vijećnika, a s obzirom na temu nije bilo puno niti arhitekata. Prezentacija mladog Radečića pomogla je u stvaranju slike o tomu što je Poljana bila i što to znači za njezinu buduću ulogu , a izazvala je i pozitivne emocije kroz prisjećanje na njezin izgled kroz stoljeća i  nekadašnju ulogu glavnog šibenskog šetališta i sastajališta,a bilo je i zanimljo saznanje o tomu kakvu Poljnu žele najmlađi.
Šibenski gradonačelnik  dr Ante Županović koji je otvorio izložbu idejnih rješenja istakno je kako su uređenje Poljane te plaže Banj i tvrtđave sv. Mihovila tri najvažnija projekta gradske vlasti usmjerena na revitalizaciju povijesne gradske jezgre. Gustav Červar, predsjednik Ocjenjivačkog suda objasnio je kako su projektanti morali ispuniti tri osnovna zadatka a to su uređenje trga, prometno riješenja za podzemnu garažu te prezentacija arheološke baštine koja je po njegovom mišljenju najslabije tretirana u pristiglim rješenjima. Ianče, pristiglo je više od 50 radova, a 48 ih ispunjava sve zadane kriterije. Kao najuspješniji, kako je već poznato, izabran je rad Ive Dubovečak, inače Šibenčanke, Pavle Šimetin, Ivane Tutek i Izvora Simonovića - Majcana  koji su bili na večerašnjoj prezentaciji i branili svoja rješenja. Diskusija je bila vrlo oskudna, a građane je zanimalo što će se dogoditi ako se prilikom gradnje podzemne garaže naiđe na neke arheološke nalaze ili pak zašto se gradi samo jedna etaža podzemne garaže. Stručnjaci Konzervatorskog odjela u Šibeniku potvrdili su da je vrlo mala šansa za se naiđe na takve vrijednenalaze,a kada je riječ o broju etaža ponovljeno je da su studije pokazale da je  isplativa samo jedna  etaža. Vrlo ozbiljne prijedbe odnosile su se na upitno prometno rješenja po kojem je ulaz i  ulaz i izlaz za garažu smješten  točno ispod sadašnje balkona kazališta što je po mnogima neprihvatljivo i degradira tu instituciju s čim se autori nisu složili. Večerašnja rasprava pomogla je da se iskristalizira jedna važna činjenica, a to je da je šteta što projektni zadatak nije obuhvatio širi prostor već samo sadašnji trg s čime se složio i Gustav Červar. 
Inače, na likovni natječaj Poljana-srce moga grada prispjelo je 65 uradaka. Izborno  povjerenstvo u sastavu: Antonia Modrušan, akad. slikarica-grafičarka, Zdenka Bilušić, prof. likovne kulture i voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Knjižnice, Pavao Roca, kulturni djelatnik i Gustav Červar, dipl. ing arh., a odabralo je po tri najbolja likovna uradka u kategoriji dječjih vrtića i osnovnih škola. Među polaznicima dječjih vrtića prvo mjesto pripalo je skupnom radu  Vlatke Šupe 5,5 g, Emili Klanjčić 5 g., Mateja Krnić 6 g. i Brune Baranić, 6 g. iz DV Vidici i to programa ranog učenja engleskog jezika, a  mentori su Ž. Lučev i M. Slavica. Drugo mjesto osvojila je  Katarina Juras, 6. g., iz DV Radost uz  mentorstvo Margite  Roca,a treće mjesto: Kiara Šarić iz  DV Radost kojoj je mentorica bila Vesna Erdelez. U kategorija osnovne škole 1.  mjesto pripalo je  Sari  Erceg, polaznici petog razreda OŠ Vidici,a  mentor joj je bila  Stela Čuturić. Drugo mjesto zauzeo je  Ivan Jakelić iz 6. a., OŠ Jurja Dalmatinca,  mentorica je  Meri Višić dok su treće mjesto osvojile Ana Vrcić, 14. g. i Mihaela Šprljan, 15 g. iz  Centar za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“,a njihova je  mentorica  Ivona Pela. 

Sva idejna  urbanističko - arhitektonska rješenja uređenja Poljane postavljena su u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića.

Iz kategorije: Vijesti