Datum objave: 08. Studeni 2011

Čestitke: Šibenčanka Martina Klarić nominirana za "hrvatskog Oskara"

Diana Ferić
Diana Ferić

Mlada umjetnica iz Šibenika Martina Klarić nominirana je za ulogu Monike u operi "Medij" HNK Šibenika, prema danas objavljenim nominacijama za Nagradu hrvatskog glumišta 2011. godine, za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina. Riječ je o prvoj operi koja je lani, nakon gotovo 100 godina, postavljena na daskama HNK Šibenik u režiji Dore Ruždjak Podolski koja je pobrala veliki uspjeh i prikazivana je u zemlji  i inozemstvu.  
Martina Klarić )maturirala je solo pjevanje u klasi Jagode Ivančević-Perković na Glazbenoj školi Ivana Lukačića u Šibeniku gdje je završila i Opću gimnaziju. Na Hrvatskom državnom natjecanju učenika glazbe i plesa u Dubrovniku 2001. osvojila je prvu nagradu u kategoriji za pjevače do 18 godina, a 2002. upisala studij pjevanja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi Snježane Bujanović-Stanislav. Diplomirala je 2007. godine koncertom u muzeju Mimara i iste je godine upisala umjetničko usavršavanje kod spomenute profesorice. Godine 2009. na Državnom natjecanju studenata i učenika glazbe i plesa u Dubrovniku osvaja drugu nagradu u kategoriji postdiplomanata. Debitirala je ulogom Bijele mačke u Ravelovoj operi Dijete i čarolije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u svibnju 2004. godine. U ljeto 2006. održala je samostalni koncert u sklopu festivala Nei Suoni Dei Luoghi u talijanskom mjestu Mariano del Friuli (suradnja s Hrvatskom glazbenom mladeži) i solistički je nastupala diljem Hrvatske i u inozemstva (Italija, Austrija, Estonija, Mađarska, Slovenija, Češka). Solistica je u Šibenskom pjevačkom društvu Kolo, redovita polaznica stručnih seminara te sudionica brojnih projekata Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Sudjeluje u stvaranju glazbenih kulisa dječjih predstava (kazalište sjena) i u radio-dramama Hrvatske radiotelevizije. Stalna je članica Zbora Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje je, u posljednjih nekoliko sezona, ostvarila epizodne uloge u operama Sestra Angelica i Turandot Giacoma Puccinija i Rigolettu Giuseppea Verdija. Solistički je nastupala u izvedbama Misse Coriolle Ariela Ramíreza i Misse Brevis Josepha Haydna.  Martina Klarić predaje solo pjevanje na Rock akademiji u Zagrebu i članica je Hrvatske glazbene unije.
Lana Bradić (Zagreb, 1975.) paralelno je maturirala na teorijskom i klavirskom odjelu u klasi Kamelije Zavrl na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu. Klavir je diplomirala 1996. u klasi Stjepana Radića na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija uspješno je sudjelovala i nastupala na akademskim koncertima i smotrama te se, uz veliku podršku profesora, specijalizirala za komorno muziciranje i korepeticiju. Do sada je surađivala s mnogim renomiranim opernim pjevačima, violinistima i violončelistima. Tijekom studija, a i kasnije, redovito odlazi na Visoku školu za glazbu i primijenjenu umjetnosti u Grazu kod profesora Gerharda Zellera kod kojega sluša i sudjeluje na satovima korepeticije i interpretacije lieda te stječe veliko iskustvo. Aktivno sudjeluje na brojnim seminarima lieda kod profesora G. Zellera i K. Richtera te pokazuje veliki interes i senzibilitet za solo popijevku. Zaposlena je na Odsjeku za solo pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao umjetnička suradnica, korepetitorica. Uspješno djeluje i koncertira na brojnim koncertima i festivalima diljem Hrvatske i inozemstva

Iz kategorije: Vijesti