Datum objave: 16. Listopad 2011

Nacionalno vijeće učenika traži povratak kuta u škole

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon priče o 12-godišnjoj učenici šestog razreda jedne zagrebačke osnovne škole koju cijeli razred zlostavlja jer ne nosi Diesel traperice i nema iPhone reagiralo je Nacionalno vijeće učenika koje predlaže da se smanji diskriminacija u školama tako da se ponovno uvedu uniforme., prenosimo s portala Dalmacijanews.
Slična zlostavljanja su dio svakodnevice u svim dijelovima Hrvatske, neka djeca bivaju pretučena, neka su sustavno podvrgnuta psihičkom maltretiranju, pa nije ni čudo zašto je za neke škola mjesto u koje nerado dolaze.
- Ovaj slučaj u Zagrebu je pravi primjer situacije u našem društvu, ove su uvrede izrečene 12-godišnjoj curici samo zbog toga što je lošijeg imovinskog stanja od ostalih kolega! Kada bi se ponovno uvele uniforme učenici bi se razlikovali samo po onome što im je darovala priroda: visini, boji kose, boji očiju... Odnosno njihovim karakterom, na koji su utjecali njihovi roditelji odgojem. Tada će se oni međusobno poznavati samo po onome što stvarno jesu: pametni ili vrijedni, dobri ili loši učenici, dobri ili loši prijatelji – kaže Hrvoje Bašić iz Nacionalnog vijeća učenika.
Vijeće od nadležnog ministarstva, i svih službi zaduženih za pitanja učenika i maloljetnika, zahtijeva da pristupe ovoj inicijativi ozbiljno te da uvedu školske uniforme kako bi se time bar donekle smanjimo diskriminaciju u školskim klupama. Predlažu da uniforme za 420 tisuća hrvatskih učenika izrade radnici posrnulih tvrtki poput Uzora, MTČ-a, Borova te da se na taj način pomogne radnicima i hrvatskom gospodarstvu

Iz kategorije: Vijesti