Datum objave: 11. Listopad 2011

Stečaj nad Obonjan Rivijerom prilika za Grad Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog duga za plaće u ukupnom iznosu od oko milijun kuna Milan Arnautović kao član uprave i još dvojica zaposlenika podnijeli su Trgovačkom sudu u Šibeniku zahtjev za pokretanjem stečaja nad poduzećem Obonjan Rivijera koje je 2008. godine osnovala ORCO grupa radi preuzimanja Obonjana i izgradnje turističkog kompleksa na tom otoku. Arnautović je na današnjoj konferenciji za novinare objasnio kako je, znajući da od stečaja oni kao zaposlenici ne mogu imati izravnu korist, za njegovo pokretanje čekao pogodan trenutak da bi zbog stečaja Grad Šibenik mogao bez ikakve nadoknade vratiti Obonjan odnosno pravo gradnje na njemu. "Bez obzira što sam zaposlenik ORCA ja sam i Šibenčanin i čovjek koji je uostalom bio na važnoj funkciji u gradu pa imam i odgovornost prema javnosti. Zbog toga osjećam potrebu da pomognem Gradu da bez ikakvih posljedica može ponovno raspolagati Obonjanom", istaknuo je Arnautović Na konferenciji za novinare podsjetio je na povijest projekta Obonjan Rivijera, a neki detalji koje je iznio dodatno ga rasvjetljavaju.
Sve je počelo kada je ORCO grupa nakon međunarodnog natječaja potpisala Ugovor s Gradom Šibenikom u preuzimanju Obonjana na kojem su planirali uložiti 100 milijuna kuna u izgradnju elitno turističkog naselja i marine. Osnovali su tvrtku Obonjan Rivijera koja je mogla zatražiti pravo građenja na otoku. Grad Šibenik koji je vlasnik najvećeg dijela Obonjana je izdao potrebne dokumentaciju da bi se to pravo moglo dobiti ali ga nisu dobili jer je poduzeće Otok mladosti trebalo isto tako izdati tabularnu ispravu jer je ono bilo vlasnik nekoliko postotaka zemljišta.

To nije napravljeno, kaže Arnautović, vjerojatno zbog toga neznanja onih koji su to trebali u tom trenutku znati. "Činjenica je isto tako da ORCO - u to u tom trenutku nije bilo ni bitno jer je već počela kriza koju su odmah značajno osjetili na poslovanju. NO odgovorno tvrdim da je ju trenutku kada je Ugovor sklopljen ORCO na svjetskim burzama težio 3 milijarde dolara i bili su najveći ulagači i zemlje u tranziciji i tada nitko nije slutio da će upasti u krizu", istaknuo je Arnautović. Kasnije, zbog krize u poslovanju ORCO gubi interes za ulaganje na Obonjan. Ta je prava inače u međuvremenu prebacio na svoju tvrtku Sunčani Hvar ali ni ona nije sjajno poslovala.

Do sredine 2009. redovno su podmirivali obveze prema zaposlenicima Obonjan Rivijere,a od tada ni to. "Kad god bi im se javio oni bi mi dali obećanje da će nešto napraviti, da će s e nešto pokrenuti. Čak su i izmijenili projekt umjesto ekskluzivnog hotelskog i apartmanskog kompleksa planirali projekt eko . turizma ali kad je krenulo restrukturiranje ORCO -a to im je postalo nebitno. Potom je hrvatska vlada pomogla Sunčanom Hvaru s 20 milijuna kuna pa smo mislili da će se nešto pokrenuti i na Obonjanu ali nije. Nakon što sam vidio ovog ljeta da od svih tih planova nema ništa odlučio sam u dogovoru s ostalom dvojicom zaposlenika tražiti pokretanje stečaja. O tome nisam obavijestio nikog u ORCO - u kako ne bi treba slušati nova obećanja, ali sam s tom namjerom upoznao čelnike Grada Šibenika i oni su kazali da im to odgovara"; objasnio je Arnautović.

Po njegovim riječima, ako Trgovački sud prihvati pokretanje stečaja i još k tomu stečaja s likvidacijom što je jedino opravdano rješenje Grad Šibenik bi bez ikakve naknade ORCO - u opet morao dobiti pravo građenja na Obonjanu i onda s tim otokom raditi što želi. ORCO inače od Grada Šibenika traži nadoknadu uloženog od 17 milijuna kuna. Arnautović međutim tvrdi da nigdje u Ugovoru ne stoji da je Grad, u slučaju njegovog prekida, dužan platiti 11 milijuna kuna koliko je ORCO platio Sinergijskim solucijama za pripremu natječaja. Ne mora platiti ni ostatak od 6 milijuna kuna jer je Grad iz proračuna, umjesto ORCO - a , što je ta tvrtka po Ugovoru bila dužna, plaćao anuitete i kamate za kredit bivšeg poduzeća Otok mladosti tako da bi Grad još mogao tražiti novac od ORCO -a.Prema svemu što je Arnautović kazao, sada im je servirano da bez problema i troškova ponovno dobiju sva prava na Obonjanu što ne bi smjeli ničim pokvariti. Što će se s tim otokom događati dalje neizvjesno je budući da Arnautović tvrdi da baš i nema novih zainteresiranih ulagača.

Iz kategorije: Vijesti