Datum objave: 05. Listopad 2011

Preobrazba golih zidova u umjetnička djela.

Diana Ferić
Diana Ferić


Šibenčanka Andrijana Kučić nakon studija dizajniranja interijera na Učilištu Profokus u Zagrebu vratila se u svoj Šibenik kao prvi šibenski wall artis, odnosno prva šibenska slikarica i dizajnerica koja se bavi zidnom umjetnošću i ambijentalnim likovnim stvaralaštvom.
Strast joj je oslikavanje zidova i starog namještaja te izrada dizajnerskih slika od raznih materijala. Wall art, koji treba razlikovati od crtanja graffita po zidovima, sve je popularniji u svijetu, a u Šibeniku je velika novost pa ambiciozna i vrlo talentirana Adrijana radi kao prodavačica u jednoj drogeriji, čeka svoju priliku i sanja o vlastitom ateljeu u rodnom gradu.    
-Iskustvo sam stjecala oslikavajući zidove u svojim brojnim podstanarskim stanovima i za simboličan honorar ukrašavala zidove prijatelja i poznanika. Imam i kolekciju svojih slika, no još uvijek vise kod mene doma, jer ih nisam imala prilike na primjeren način izložiti i prodati. -  kaže Andrijana. Sjeća se da je oduvijek voljela crtati, a talent je otkrila prilikom preuređivanja svoje spavaće sobe kad joj se svidio mali kineski znak kojeg je naslikala na zidu. 
Priznaje da je jedno vrijeme razmišljala o studiju arhitekture, no odlučila se za studij dizajna jer je željela što prije početi raditi. U Zagrebu joj je bio ponuđen posao izrade nacrta i skica u jednom arhitektonskom uredu ali srce ju je vuklo u Šibenik. Po povratku se javljala lokalnim tvrtkama, stolarijama i soboslikarskim radnjama, slala im je svoje crteže i nudila suradnju no do sada nitko nije pokazao zanimanje za njeno umijeće.  -Osposobljena sam i za rad u AutoCAD-u, programu za kompjutersko projektiranje, ali moji radovi su najbolja referenca. Ipak, izgleda da ništa nije dovoljno, sudbina mi je biti Kozmo djevojka., smije se Andrijana ne gubeći nadu da će ipak dobiti svoju životnu priliku. 
Dok čeka ne miruje već vrijedno radi vrijedno - slika, restaurira i crta, oslikava zidove u sobama svojih prijatelja. Njen šibenski umjetnički opus sastoji se od šest slika, nekoliko uređenih komada namještaja i bezbroj crteža po zidovima. Neke crteže u bivšim podstanarskim stanovima je prekrio valjak za farbanje u vlasništvu novih, nemaštovitih stanara, na neke je i zaboravila. Proučavajući njene uratke složili smo se da se radi o pop-op-art- retro- strip stilu. Potpuno novom pravcu u likovnoj umjetnosti.
„Ne znam točno kako se zove moj stil. Neki su ga uspoređivali sa pop artom Andyja Warhola, ali ja se ne zamaram etiketama. Stanem pred platno i ideje dođu same. Volim žive boje i apstraktne motive, uklapam nekoliko slika u jednu“, objašnjava pokazujući nam svoj posljednji uradak, stilizirani bicikl u okviru s ljubičasto-rozim uzorcima, sliku koju je izrađivala oko tri dana.
Skromna Andrijana priznaje da bi radila i po narudžbi. „Ljudi me pitaju zašto ne slikam mrtvu prirodu i motive iz grada, to se dobro prodaje, ja im kažem da slikam mrtve ljude, a u profile i karikature se stvarno ne razumijem. Ali zato piturajem, oslikavam, restauriram i dizajniram“, kaže dok sjedimo u njenom malom podstanarskom stanu, uređenom da može stati uz bok ateljeima umjetnika na pariškom Montmartreu. No, umjesto pariškog šika, Andrijana je izabrala Šibenik. I nada se da neće požaliti.

Andrijana Kučić:

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

mobitel: 095 9040 646

 

Iz kategorije: Vijesti