Datum objave: 27. Rujan 2011

Osniva se Javna vatrogasna postrojba Grada Vodica

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske pozitivnom je ocijenila Odluku o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe grada Vodica koju je vodičko Gradsko vijeće donijelo na sjednici od 5. rujna. Iz DUZS-a su ocijenili da Vodice imaju sve potrebne uvjete za osnivanje javne vatrogasne postrojbe te podizanja vodičkog vatrogastva na višu razinu.
Kako je naglasila gradonačelnica Branka Juričev Martinčev, na vodičkom području više od pet godina s vatrenom stihijom borilo se samo Dobrovoljno vatrogasno društvo, premda to nije bilo dovoljno s obzirom na veličinu područja o kojem skrbi. Osim toga, vodički su vatrogasci nadzirali i područje općine Tribunj koja je dijelom participirala u njihovu financiranju.

Vodice su se nekoliko puta obraćale Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje vezano za osnivanje JVP-a. „Poznato je kako se DVD financira iz sredstava jedinice lokalne samouprave, dok se JVP financira iz državnog proračuna. Pet godina čekali smo izmjenu Zakona o vatrogastvu ne bi li se decentralizirala sredstva jedinicama lokalne samouprave“, istaknula je Juričev Martinčev. No, gradski oci više nisu mogli čekati, a pozivajući se na rješenje Ustava iz prosinca 2010. u kojem je definirano kako gradovi i općine mogi formirati JVP-e na teret državnog proračuna odlučili su se na osnivanje vlastite vatrogasne postrojbe. Također, dokumenti Procjene ugroženosti od požara iz 2008. i 2011. godine te Plan zaštite od požara definirali su potrebu ustrojavanja JVP-a kako bio se osiguralo 24-satno dežurstvo i učinkovito djelovanje na području grada.
“Do sada su Vodice za vatrogastvo izdvajali oko milijun kuna, što će činiti i ubuduće, no sredstva koja će stizati iz državnog proračuna koristit će se isključivo za financiranje djelatnika JVP-a , te modernije i bolje opreme“, kazala je gradonačelnica na viječnićki upit. Izabran je i sastav Upravnog vijeća JVP-a, za predsjednika je  imenovan Zoran Josipović, a za članove Josip Paić, Antonio Bura i Tina Bosotin. Sjedište vodičkih vatrogasaca trebalo bi biti uz bok njihovih sadašnjih kolega, pripadnika DVD-a Vodice, uz magistralu.

Iz kategorije: Vijesti