Četvrtak, 22 Rujan 2011 02:00

Nikola Vukošić: Imali smo sreće što Mladić nije baš mudar

Napisala: 

Najveći doprinos obilježavanju 20. obljetnice rujanske bitke za Šibenik, izvan službenog protokola, dali su učenici triju šibenskih srednjih škola - Gimnazije, Ekonomske i Tehničke škole koji su večeras u Gradskoj knjižnici predstavili rezultate svojih istraživanja o zbivanjima u Šibeniku u rujnu 1991. godine. Riječ je o projektu koji je inicirala šibenska Gimnazija, odnosno profesorica povijesti Jasminka Paić, a sastojao se u tome da svaka škola prouči određene segmente života u Šibeniku u vrijeme rujanske bitke.

Ratna nastava i upis na fakultet bez privilegija

Gimnazija se odlučila za školstvo, Ekonomska škola za gospodarstvo, a Tehnička škola za opću situaciju u državi i gradu. Mogli su se čuti dragocjeni, uglavnom zaboravljeni podatci, a pozvali su i goste koji su u to vrijeme bili važni u svakom od tih društvenih segmenata - Nikolu Vukošića za pitanja obrane, Božu Erlića, tadašnjeg sekretara Sekretarijata za društvene djelatnosti za školstvo, Stjepana Kinkelu, tadašnjeg pedagoga u tada jedinstvenom Srednjoškolskom centru u Šibeniku  i gotovo iz naftalina izvučenog, nekada poznatog i utjecajnog gospodarstevnika, tadašnjeg direktora TLM -a Zdravka Petkovića.
Nikola Vukošić je otvreno govorio o tomu kako je pripremana obrana Šibenika i što je sve poduzimao neprijatelj te je primejtio da smo imali sreće što Ratko Mladić koji je tada bio utjecajan u Kninskom korpusu nije bio previše mudar i pametan pa su se planovi tadašnje JNA u skradinskom zaleđu, točnije u Velikoj Glavi izjalovili, a tek nakon oslobađanja Knina i pronalaženja neprijateljevih dokumenata hrvatska strana je shvatila da im je u nekim napadima nanosila itekakve gubitke dok su njihvi mediji to u to vrijeme bagatelizirali.   Bilo je vrlo zanimljivo slušati o tomu kako su u vrijeme stalnih općih opasnosti i između  održavala nastava i kako su srednjoškolci iz Šibenika bili uskraćeni kada su odlazili na fakultet - gotovo tri godine su slušali reducirani nastavni program, a na fakultetima su to sve morali sami nadoknađivati i što je najzanimljivije većina ih je to napravila vrlo uspješno. O tome je iz vlastitog iskustva svjedočila tadašnja srednjoškoka sadašnja profesoprica u Gimnaziji Lorana Antunac.  Gimnazijalci su podsjetili i na radio- nastavu koju su učenici osnovnih i srednjih škola slušali u skloništioma, snimali je na trake i po snimkama učili i spremali se za provjere znanja.

Gospodarstvo je oslabilo kada smo se oslonilii na druge 

Nikoga ravnodušnim nisu ostavili niti podatci o uspješnom prijeratnom šibenskom gospodarstvu, kada je Šibenik po plaćama bio na drugom mjestu u tadašnjoj Jugoslaviji, u odnosu na današnje vrijeme, kada je također drugi, ali odozada, kako je kazao Zdravko Petković. Prema informacijama koje su pripremili učenici Ekonomske škole gubici šibenskog gospodarstva su se u 1991. povećali za čak sedam puta u odnosu na godinu ranije. Zdravko Petković je bio i vrlo izravan u nekim stavovima koji se i ne odnose izravno na ratna razaranja. jasno je kazao da je TLM -a kao i cijelo šibensko gospodarstvo počelo nazadovati kada se prestalo oslanjati na vlastite snage i ovisiti o državnim zajmovima i da su tada pali i entuzijazam i profit. 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!