Datum objave: 09. Rujan 2011

Ostaci pronađeni na Kornatu nisu od NATO - projektila

Diana Ferić
Diana Ferić

Nije se ispunilo očekivanje da će ostaci naprave koju je kornatski ribar pronašao prije nekoliko dana na Kornatu možda rasvijetliti uzrok kornatske tragedije budući da nije riječ o NATO projektilu niti o napravi koja je eksplozivna. Policija je danas priopćila da je riječ o elektronskim mamcima odnosno radarskim mamcima. Koriste ih zrakoplovi za zaštitu od napada raketama koje se lansiraju sa zrakoplova ili sa zemlje.
"Radi se o projektilima koji su i  ranije bili pronađeni, npr. na području PU  dubrovačko-neretvanske konkretnije na i oko otoka Mljeta.
Jedan takav  projektil je pronađen u Kneževim Vinogradima na Banovom brdu (PU osječko- baranjska). Taj projektil su policijski službenici Protueksplozijske zaštite u potpunosti rastavili i utvrdili da osim termalne baterije koja se nalazi u nosaču krilaca nema eksplozivnih niti zapaljivih komponenti.Takvi elektronski mamci ne predstavljaju opasnost za izazivanje požara i eksplozija, odnosno nisu opasni i eksplozivni.", stoji i današnjem priopćenju PU šibensko - kninske.

Iz kategorije: Vijesti