Datum objave: 28. Srpanj 2011

Ivante tours izgubio koncesiju za liniju Šibenik-Kaprije- Žirije

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Tvrtka Ivante tours iz Zlarina izgubila je koncesiju za brzobrodsku liniju Šibenik-Kaprije- Žirije, odlučilo je Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet. Odluka je donesena nakon razmatranja ozbiljnih teškoća koje se javljaju u održavanju te linije, a Agencija je nastalo stanje ocijenila neprihvatljivim i neodrživim.
Kako bi se omogućila povezanost otoka Žirja i Kaprija s kopnom , Agencija je u suradnji s Jadrolinijom uspostavila, najblaže rečeno, nespretnu trajektnu liniju s neobičnim voznim redom. Polazak iz Šibenika za Kaprije i Žirje odsad je u 21 i 45, a povratak  iz Žirja u 5 sati i 45 minuta. Katamaran „Mislav“ od 2007. godine vozi na toj liniji, a lokalni stanovnici otoka u više navrata su se žalili Lučkoj kapetaniji, Ministarstvu mora i Agenciji za linijski obalni promet na učestale kvarove vremešnog Mislava što često uzrokuje kašnjenja ili neisplovljavanje katamarana. Katamaran je izgrađen 1986. a prema pravilniku, brodovima nakon 25 godina rada ističe „rok trajanja“ pa se postavlja pitanje kako je uopće dobio koncesiju za rad. Osim čestih kvarova, 100 sjedala često je premalo za sve putnike koji, posebno tijekom ljetne sezone žele stići na Kaprije i Žirije pa su često znali „izvisiti“ i ostati na šibenskoj rivi.
Očekuje se raspisivanje novog natječaja za koncesiju na istoj liniji. Iz Agencije za obalni linijski promet javljaju da je u tijeku žurni postupak odabira brodara koji bi preuzeo održavanje državne brzobrodske linije Žirje-Kaprije-Šibenik do provedbe natječaja i izbora novog koncesionara. Očekuje se odaziv tvrtke Alpex d.o.o. i riječke Jadrolinije, koji su se uz Ivante, javili na prošli natječaj održan 2007. godine.

Iz kategorije: Vijesti