Datum objave: 14. Srpanj 2011

Gužva na javnoj prezentaciji Projekta kupališta Banj

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska Gradska uprava uspješno je predstavila javnosti projekt uređenja povijesnog kupališta Banj u modernu gradsku plažu kakvu zbog idealnog smještaja u odnosu na povijesnu jezgru nema niti jedan drugi hrvatski grad. Događanje pod nazivom Ponovno ćemo se kupati u srcu Šibenika u Gradskoj knjižnici privuklo je  iznimno veliki broj Šibenčana što je bila najbolja potvrda vrijednosti i opravdanosti tog projekta.

Moderni projekt s okusom nostalgije

Kako će plaža izgledati, koje će se sadržaje imati, kako će komunicirati s novim i starim dijelovima Šibenika objasnili su autori idejnog rješenja plaže Banj djelatnici šibenske tvrtke ARX Damir Lasinović, Marko Paić, Ivona Ivčević i Ivana Lozić. Njihovom izlaganju prethodilo je otvaranje izložbe kompjuterskih simulacija novog kupališta u kombinaciji sa starim fotografijama kupališta Banj snimljenih početkom i sredinom 20. stoljeća, koje su za tu prigodu ustupili Joško Zaninović, Igor Radin, Bojan Krvavica te Vedran i Željko Frua. Izložbu je otvorio gradonačelnik Šibenika Ante Županović koji je zajedno s dogradonačelnikom Frankom Vidovićem vrlo uspješno odgovarao na brojne upite građana koji su došli u knjižnicu privučeni idejom izgradnje  gradskog kupališta u produžetku dužobalne šetnice koja je spojila Crnicu i Dolac. Finu dozu nostalgije cijelom događaju dalo je sjećanje Ale Guberine na dane kada se kao dječak kupao na Banju sa svojim vršnjacima. Podsjetio da je Banj doslovno odjednom nestao pod golemim naslagama troske iz bivšeg TEF-a te naglasio da sada dijeli radost sa svim Šibenčanima zbog uskrsnuća tog mitskog mjesta za kojeg su lijepim uspomenama vezane generacije Šibenčana.
Buduća plaža Banj imat će kafić, restoran, spremište za plažne rekvizite, sunčalište, ljetno kino i čitav niz sportskih sadržaja, a Šibenčani i njihovi gosti moći će do nje stići za nekoliko minuta sa šugamanom preko ramena. To bi trebalo i biti mjestoodržavanja koncerata, festivala i sličnih događanja. Autori idejnog rješenja mislili su na djecu i mladež te na invalide, a objekti su tako uklopljeni u prostor da im je lako prići s bilo koje strane.

Gdje su sinoć bili gradski vijećnici?

Dogradonačelnik Franko Vidović istaknuo je da Gradska uprava ne namjerava naplaćivati parkiranje vozila i ulaz na plažu te da će projekt vrijedan desetak milijuna kuna biti ostvaren u dvije faze. Već iduće godine, kazao je Vidović, na Banju ćemo se moći kupati, a tijekom 2012. godine bit će izgrađeni planirani objekti za koje već postoji zanimanje među poduzetnicima. Ne možemo ne primjetiti da je šteta što su sa sinoćnjeg događanja izostali gotovo svi vijećnici Gradskog vijeća osim Anite Jakšić i Milorada Miškovića Kaspera kao i predstvanici mnogih gradskih i županijskih institucija koji bi i po prirodi svog posla trebala biti zainteresirani za tu temu,a ovako je ispalo da šalju poruku kako ih taj projekt  koji podržavaju građani ne zanima niti žele čuti što oni misle.
Podsjećamo da je anketama koje su proveli naš portal sibeniknews.com odnosno mok.hr te časopis Šibenik tim, upravo projekt izgradnje kupališta Banj ocijenili najvažnijim projektom aktualne gradske vlasti, pa je časopis Šibenik tim bio pokrovitelj ovog uspješnog događanja.
I dalje vrijedi poziv svim građanima koji bi mogli imati fotografije snimljene na kupalištu Banj da nam se jave. Zanimaju nas i novije fotografije jer je, kako smo ustanovili, to kupalište postojalo sve do 1967. godine.  

Iz kategorije: Vijesti