Datum objave: 12. Srpanj 2011

HSLS-ovci upozoravaju: Ovrha „sjeda“ i na dječji doplatak i socijalu

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Šibenski HSLS ponovo upozorava na gorući problem s kojim se suočilo 160 tisuća građana i njihovih članova obitelji kojima su blokirani računi preko FINA-e i banaka, temeljem Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima svih  građana. O nedostacima Zakona koji je na snazi od 1. siječnja 2011. godine, ispred zgrade FINA-a u Šibeniku govorio je  Zoran Popović, predsjednik Gradskog odbora HSLS-a  Šibenik:

„Zakon je u prvih 5 mjeseci pokazao puno propusta: mnogim građanima po određenim predmetima nisu dostavljena rješenja javnog bilježnika o ovrsi. Time su građani uskraćeni za svoja ustavna i zakonska prava na žalbu i pravo na isticanje prigovora zastare.
Također, dijelu građana blokirani su cjelokupni iznosi novčanih sredstava iako postoji vrlo jasan popis sredstava koja su izuzeta zakonom; od socijalne skrbi, dječjeg doplatka, naknada za tjelesna oštećenja do iznosa 2/3 prosječne plaće, a ako je plaća manja od prosječne, iznos od 2/3 iznosa plaće“, upozorava Popović.
Ni podmirenje dugova ne donosi olakšanje jer nakon što građanin dostavi rješenje o plaćanju dugova mora još jedno vrijeme čekati na deblokadu zbog zagušenja sustava. Zbog nedovoljno jasnih odredbi građani često ne mogu saznati ni u FINA-i, ni u banci što je osnova za obustavu sredstava, jer sustav Očevidnika koji je dužan temeljem pisanog zahtjeva ovršenika dati podatke, nije jednim dijelom profunkcionirao, što je obveza prema Zakonu,  članak 19.

Popović je podsjetio da je na problem i nefunkcioniranje Zakona, osim tisuća obespravljenih građana ovih dana je upozorio i pučki pravobranitelj čije primjedbe HSLS u cijelosti podupire.
Zbog toga liberali traže da sva tijela zadužena za provedbu Zakona, poput Vlade RH, FINA-a i banaka hitno poduzmu radnje oko uklanjanja nepravilnosti u primjeni svih propisa o ovrsi na novčanim sredstvima, te da poduzmu dodatne radnje na upoznavanju građana s njihovim pravima i obvezama iz ovog Zakona i konačno prestanu šikanirati ogroman broj hrvatskih građana.

          

Iz kategorije: Vijesti