Datum objave: 10. Srpanj 2011

Plaže pune i kada je UV zračenje najveće, liječnici imaju pune ruke posla

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč upozorenjima liječnika da se zbog jakog UV zračenja ne smije izlaziti na sunce između 11 sati i 17 sati  plaže na području Šibensko - kninske županije su ovih dana i u to vrijeme dupkom pune. Suncu se, očito bez straha, izlažu svi, od djece do starijh gospođa o čemu svjedoče naše fotografije snimljene upravo između 11 i 16 sati. Obišli smo plaže u Vodicama, Tribunju, na otoku Murteru, u Pirovcu te u Skradinu.

U Službi hitne pomoći u Šibeniku kažu da imaju pune ruke posla i brojne intervencije upravo zbog tegoba koje izaziva velika vrućina. Na sreću, za sada nije bilo smrtnih slučajeva, za razliku od Zadra gdje je  toplinski  udar u zadnja dva dana  odnio osam života. Svi preminuli bili su kronični bolesnici. 

Liječnici apeliraju na građane da izbjegavaju sunce, čuvaju se visokih temperatura, piju puno vode i ne izlažu se pretjeranom tjelesnom naporu.
Između 10 i 17 sati poželjno je izbjegavanje sunca. Oni koji tijekom dana moraju izlaziti, svakako bi se trebali zaštititi kremom za sunčanje, nositi šešire i sunčane naočale i pokušati se što više držati hlada. Tijekom narednih dana poželjno je izbjegavati tešku i začinjenu hranu, kao i alkohol.

Državni hidrometeorološki zavod izvještava da će se visoke temperature, koje su Hrvatsku pogodile ovog vikenda, nastaviti i u narednim danima. Najviša temperatura u nedjelju dosezala je čak 40 stupnjeva Celzijevih.
"Do kraja mjeseca  možemo očekivati temperature do 35 stupnjeva Celzijevih.  Osim toga zbog južnog vjetra  zrak je prepun vlage, što ljudima dodatno otežava. Također, potrebno je paziti i na  visok indeks UV zračenja i  zaštititi se kremama za  sunčanje s visokim faktorom", kaže meteorolog Duško Kraljev. 

Iz kategorije: Vijesti