Datum objave: 04. Srpanj 2011

Nova plaža Banj koju su sanjale mnoge generacije - gotova stvar

Diana Ferić
Diana Ferić

Idejni projekt uređenja gradske plaže Banj koji je izradila šibenska arhitektonska tvrtka ARX predstavljen je danas javnosti na konferenciji za novinare u gradskoj upravi na kojoj su bili gradonačelnik Grada Šibenika dr Ante Županović i njegov zamjenik Franko Vidović te svih četvero autora tog projekta - Damir Lasinović, Marko Paić, Ivona Ivčević i Ivana Lozić. Institut Ruđer Bošković, koji je pratio kvalitetu mora na tom području, potvrdio je da je ona apsolutno povoljna za kupanje. Bilo kakve dileme otklonilo je i čišćenje podmorja uz buduću plažu, prilikom kojeg su se i roniocu uvjerili da je u njemu bujan biljni i životinjski svijet , a vidjeli su čak i periske i oklope koje su jastozi odbacili, kazao je gradonačelnik Šibenika dr Ante Županović. Jedna od njezinih kvaliteta je i to što se nalazi na prostoru izvanredne vizure za stari dio Šibenika pa će funkcionirati i kao urbanizirano mjesto na kojem će se moći održavati različiti programi od koncerata do kulturnih događanja i kino projekcija.

"Ideja o plaži Banj rodila se tijekom 2010.g., paralelno s intenziviranjem radova na čišćenju terena TEF-a. Ne samo da je riječ o prostoru koji je u povijesti Šibenika i bio u funkciji kupališta, već je izabrana lokacija idealna utoliko što prostoru TEF-a, pa sve prema mostu na zapad, daje jednu novu perspektivu, a uvjeren sam da će jedan takav sadržaj i pomoći revitalizacije povijesne jezgre" ,smatra gradonačelnik.

Plaža će se prostirati na prostoru od oko 12 000 četvornih metara, na području ispod parkirališta na bazenu u Crnici. Idejnim projektom taj je prostor podijeljen u sedam cjelina, a osim kupališnog prostora predviđeni su obalna šetnica, sportska igrališta-skate poligon, odbojku na pijesku, igralište za košarku, ljetno kino, ugostiteljske objekte, sanitarni čvorovi i dječje igralište te sadašnje parkiralište. Prema sadašnjim procjenama koštat će oko 10 milijuna kuna.

Po riječima Franka Vidovića njezino uređenje bit će provedeno u dvije faze, s obzirom na količinu novca kojim će se raspolagati. Do lipnja 20012. godine sigurno će biti otvorena plaža sa popratnim sadržajima za kupače dok će ostali sadržaji biti dovršeni do 2013. godine.

Autori su rješenju tog sada ružnog i devastiranog prostora prišli vrlo kompleksno i temeljito, a želja im je bila omogućiti na njemu niz interaktivnih sadržaja za Šibenčane svih generacija. Imali su dva glavna zadatka a to je uklopiti i sanirati sadašnju liticu koja je duga čak 200 metara te riješiti dostupnost plaže kojoj se sada može prići samo s parkirališta. Zbog toga su i došli na ideju da se izgradi polivalentni objekt krov kojeg će biti prilazni put do plaže, istaknuo je Damir Lasinović. Plaža će od ostalih interaktivnih sadržaja biti odvojena šetnicom koja bi se trebala nastavljati na šetnicu prema Pekovcu. dove EU, a postoji mogućnost da Grad uđe u partnerski odnos s privatnim investitorom

Osim današnjeg predstavljanja novinarima, gradska uprava organizirat će 13. srpnja i predstavljanje Idejnog projekta uređenja plaže široj javnosti, u Gradskoj knjižnici.

 

Iz kategorije: Vijesti