Datum objave: 04. Srpanj 2011

Upisi u srednju školu: Interes za plinoinstalatere, u tokare nitko neće

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Danas i sutra traju prijave za upis u šibenske srednje škole. Kao i svake godine najveća je gužva oko Gimnazije Antuna Vrančića koja i ove godine upisuje po dva razreda općeg i jezičnog smjera, te jedan razred klasičara i matematičara. „Prijavljuju se učenici sa visokim brojem bodova, iako je bodovni prag 50, ima onih koji iz osnovne donesu i po 64 boda koje dobiju na temelju uspjeha na raznim natjecanjima. Najveći interes kao i prijašnjih godina je za opći smjer, dva razreda smo popunili samo kroz današnje jutro“, rekla nam je ravnateljica Ivanica Belamarić.

Hotelijeri rade po gimnazijskom programu

U holu Turističko- ugostiteljske škole također je živo. „Ove godine vlada iznimno velik interes za hotelijersko-turističke tehničare, za dva razreda od 56 upisnih mjesta već je prijavljeno 50 učenika. Iako upisi traju do sutra u 16 sati, već je popunjen cijeli razred konobara i pola razreda kuharskog smjera. Mislim da su ljudi napokon prepoznali kvalitetu koju nudi naš nastavni program koji je uz bok gimnazijskom a jedina smo škola koja u programu ima tri živa strana jezika sa intenzivnom satnicom“, zadovoljna je ravnateljica Senka Dodig ovogodišnjom potražnjom. Smatra da su im pozitivne reference nagrade na raznim gastro sajmovima, otvaranje kuharskog praktikuma te dobivanje verzije programa „Amadeus“. Naime Turističko-ugostiteljska škola je prva u Hrvatskoj dobila mogućnost da učenike obrazuje na programu «Amadeus» koji učenicima omogućava rad na rezervacijama hotelskog smještaja, usluga prijevoza, a koristi se u cijelom svijetu, što znači da se učenici ponikli iz ove škole mogu zaposliti bilo gdje.

Pojačan interes za plinoinstalatere

Medicinska i kemijska škola također je vrlo tražena: „Za razred medicinskih sestara opće zdravstvene njege već se prijavilo 62 učenika. Mjesta ima samo za njih 28 pa ću učiniti sve da od ministarstva dobijemo dopusnicu za dva razreda medicinskih sestara. Isti problem smo imali i lani“, objašnjava Ankica Lambaša Spahija, ravnateljica Medicinske škole. Slična situacija je i s farmaceutima, i njih ima dovoljno za popunjavanje dva razreda, dok je razred sanitarnih tehničara zasad ispunjen do pola.

U Industrijsko- obrtničkoj školi uvijek ista priča. Već deset godina niti jedan učenik ne želi upisati tokarski smjer, iako sa Zavoda za zapošljavanje stalno stižu molbe za tim zanimanjem. Iako je za većinu obrtničkih zanimanja posao osiguran, učenici se u bravare i vodoinstalatere upisuju ako im baš ništa drugo ne upali. Nešto bolja situacija je sa plinoinstalaterima, zanimanjem budućnosti, čemu je vjerojatno pomogla medijska kampanja vezana za izgradnju plinovoda nadomak Šibeniku i najave da će upravo plinoinstalateri ubuduće biti traženi. Danas je za taj smjer prijavljeno 13 učenika, u školi za njih trenutno ima osam mjesta. Prijave za upis u srednje škole traju do sutra u 16 sati, a rezultati će biti objavljeni u srijedu.

Iz kategorije: Vijesti