Datum objave: 03. Srpanj 2011

Kamenčići ugostili Nolu, Vatru, Meritas...

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Humanitarni koncert "Za njihov osmijeh" koji već sedmu godinu organizira udruga Kamenčići večeras je na Ljetnoj pozornici, unatoč poznatim glazbenim imenima, okupio razočaravajuće malen broj Šibenčana. Iako je gledalište bilo ugodno popunjeno, s obzirom na humanitarni karakter koncerta bilo je realno očekivati veći interes. Možda je razlog u tome što je početak koncerta, koji je bio najavljen za 20:30 kasnio gotovo sat vremena zbog mise u Katedrali zbog koje nije mogla biti održana obvezna tonska proba, a možda su i „kolaši“ nenamjerno odveli dio publike na svoj završni koncert sezone. Kao i svake godine, Udruga Kamenčići priredila je bogat program: Dame iz šibenskog javnog života nosile su reviju Viletinih ekstravagantnih šešira, uz odgovarajući nakit pod nazivom "Morsko ludilo".
Za Kamenčiće su nastupili: Nola, Meritas, Alen Slavica, Vatra, Quasarr, Markiz, Stipan Popović, Marko Majkovica, Amir Kazić Leo, te šibenske rok grupe Tiritupiripip i L'kok.

Prihod od ovogodišnje prodaje ulaznica ide za izgradnju prijeko potrebnog Dnevnog centra u kojem će kroz različite programe biti osmišljen boravak osoba s mentalnom retardacijom. Jedan od najtežih problema roditelja djece s mentalnom retardacijom je težina skrbljenja o njima tijekom cijelog dana, pogotovu kada dođu u starije godine u kojima je pomoć potrebna i njima. Zbog toga je važno da u Šibeniku postoji takav Dnevni centar u kojem bi oni mogli biti zbrinuti i angažirani veći dio dana i zahvaljujući kojem bi i njihov život bio smisleniji.

Udruga „Kamenčići“ se bavi provođenjem izvaninstitucionalnog zbrinjavanja osoba s mentalnom retardacijom, a cilj rada je poboljšanje kvalitete njihovog života kao i njihova integracija u društvo.
Jedan od najvećih problema s kojima se nose roditelji djece težeg zdravstvenog stanja je težina skrbljenja o svojoj djeci koja su potpuno nesamostalna te trebaju 24- satni nadzor. Kroz svoje programe pružamo pomoć takvim obiteljima ali ne u onolikoj mjeri koliko im je uistinu potrebno. Naime, i sami roditelji godinama počinju pobolijevati te im jedino preostaje da dijete smjeste u udaljenu instituciju.
Kako bi onima najtežeg zdravstvenog stanja omogućili da ostanu u svojoj obitelji i kako bi spriječili njihovo smještanje u udaljene institucije prioritete nam je osnivanje dnevnog centra u kojem bi imali skrb tijekom cijelog dana.
Lokalna samouprava je pružila potporu našem nastojanju da naša djeca ostvare pravo na dostupnost potrebnim uslugama i na pravo da ostanu u svom gradu i svojim obiteljima na način što je Udruzi dodijelila zemljište za gradnju dnevnog centra.

Iz kategorije: Vijesti