Datum objave: 03. Srpanj 2011

Video: Mila Karađole proslavila 100. rođendan

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Nikad nije pila ni pušila i što je najvažnije, nije se nepotrebno sekirala, uvijek je reagirala glavom a ne srcem. Obvezala se da će živjeti dok praunučica Lara ne krene u prvi razred osnovne škole. Lara sad ima tri godine, a baka Mila Karađole upravo je navršila okruglih 100. Posjetili smo je u Domu za starije i nemoćne „Agape“ u Bilicama gdje je obitelj i osoblje doma za Milu pripremilo veliko rođendansko slavlje, a posjetili su je i gradski čelnici.
„ U dom je došla prije tri godine. Bila je u pelenama i lošeg zdravstvenog stanja. Ovdje su je u kratkom roku osposobili da iziđe iz pelena i profunkcionira normalno. Htjeli smo da dostojno proživi svoje zadnje trenutke, a pogledajte je, sa 100 godina ne boluje od nikakve bolesti, osim što je oslijepila prije nekoliko godina, s čim se vrlo dobro nosi“, priča Milina unuka Maja Karađole puna riječi hvale za osoblje doma i pravu obiteljsku atmosferu koja vlada u biličkom Novom naselju.

Najstarija SDP-ovka u Hrvatskoj

„I Mila je nekoć bila upraviteljica Doma za stare i nemoćne, tad je navikla imati zadnju riječ, no nikad nije planula već je sve probleme rješavala mirno i staloženo. Imala je dva braka. Prvi suprug joj je poginuo na Sutjesci, a i Mila je bila srčana partizanka i pomagala je borbi protiv agresora. Od drugog muža se rastavila, što je u ono vrijeme bila tabu tema, a iz dva braka ima jednog sina, te dvoje unučadi, tri praunuka i jedno šukununuče“, kazuje Maja i otkriva nam da je Mila najstarija članica SDP-a u Hrvatskoj, iskaznicu ima od 1990. godine, a jedini stariji od nje je 106-godišnjak s Krka.
Baka Mila uživala je sinoć u pjesmi klape Stari prijatelji i Rećine, otkrila nam je da u slobodno vrijeme smišlja pjesme o Dalmaciji, ljubavi, majci pa čak i o sestrama i ravnateljici Doma, Nevenki Čoloć-Perić. Voli pričati viceve kojima zabavlja sve štičenike i osoblje Doma. Recept za dugovjećnost nema, jedino ističe da se nipošto ne bi voljela vratiti u prošlost „pa da opet moram proživiti sve ružne stvari koje su mi se dogodile“, kaže sa smješkom stogodišnja Mila, kojoj bi na zdravlju i vitalnosti pozavidjele i pola stoljeća mlađe osobe. 
 

Iz kategorije: Vijesti