Datum objave: 02. Srpanj 2011

Video: Čišćenje obale i podmorja buduće gradske plaže

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Velika ekološka akcija čišćenja obale i podmorja na budućoj gradskoj plažu Banj održava se danas u organizaciji glazbeno ekološkog festivala Terraneo. Akcija je organizirana  u  suradnji sa šibenskom gradskom upravom, a u njoj  sudjeluju ronioci  Javne vatrogasne postrojbe Šibenik,  speleološkog društva Dinaridi te mnogobrojni volonteri s područja grada Šibenika i njihovi gosti.
„Ovo je akcija onih koji vole Šibenik, ali u pomoć su nam došli i dragi gosti iz cijele Hrvatske. Detaljan projekt buduće plaže sa svim popratnim sadržajima je gotov i u ponedjeljak će biti predstavljen medijima“, kazao je gradonačelnik Šibenika Ante Županović i obećao da će, s obzirom da živi u blizini Banja, biti jedna od prvih koji će se okupati na novouređenoj plaži kad projekt bude dovršen. „More je već sad zadovoljavajuće kvalitete, što je pokazala i provedena studija Instituta Ruđer Bošković. Nažalost, i dalje jedan dio fekalnih voda iz Meteriza i Njivica ističe u zaljev što će biti riješeno za nekoliko mjeseci kada bude dovršena izgradnja kolektora. Tada očekujemo besprijekornu kvalitetu mora“, kazao je gradonačelnik.
JVP Šibenik sudjeluje u čišćenju sa sedam vatrogasaca- ronioca, koji su iz prve ruke potvrdili da u  moru ima puno mulja i ostataka mangana koji se prije bacao na ovaj dio plaže ispod TEF-a, pa će vjerojatno za potpuno uređenje plaže trebati dovesti bager, dok su današnje aktivnosti ronioca i volontera samo površinske. Ronioci i volonteri čistili su smeće po obali te vadili staro željezo, i građevinski otpad koji godinama leži na ovom dijelu plaže.

Sunčica Špoljarević, voditeljica ekološkog dijela programa festivala Terraneo istaknula je kako su uspješnoj organizaciji i realizaciji ove ekološke inicijative uvelike  pripomogli mnogi nesebični ljudi i institucije, posebno gradska uprava koja ih je dočekala otvorenih ruku i pomogla u organizaciji smještaja i prijevoza za sudionike.

Zahvalila se i županijskom zapovjedniku vatrogasne zajednice Šibensko – kninske, gospodinu Darku Dukiću i zapovjedniku javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika, gospodinu Volimiru Miloševiću koji su uključivši svoje vatrogasne postrojbe učinili da ova ekološka akcija dobije jednu profesionalniju dimenziju.
 

Iz kategorije: Vijesti