Datum objave: 28. Lipanj 2011

FOTO i VIDEO: Bespilotne letjelice snimaju kanjon Krke, potraga za danas završena

Diana Ferić
Diana Ferić

Pretraga terena od Oklaja do Kistanja uključujući i rijeku Krku za danas je završena. Tijelo Antonije Bilić, ali ni bilo kakav trag ni danas nisu pronađeni. 

Glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor potvrdila je kako se potraga nastavlja u srijedu ujutro.

U potrazi za tijelom Antonije Bilić sudjeluju i dvije bespilotne letjelice koje je MORH poslao na zahtjev MUP-a kako bi snimile cijeli tok rijeke Krke, od slapa Manojlovac, sve do ušća. Letjelice će cijelu dužinu rijeke od 35 kilometara, nadletjeti i kamerom visoke rezolucije snimiti cijelo područje kako bi se materijal naknadno detaljno analizirao u potrazi za novim tragovima. Kako je rekao MUP-ov načelnik Sektora općeg kriminaliteta Predrag Brkopac, potrebno je pretražiti čitav tok rijeke  jer je u razdoblju od 7. do 10. lipnja vodostaj Krke nakon padalina porastao za dva metra pa postoji mogućnost da je voda tijelo odnijela nizvodno.

Slovenski sonar pretražuje dno Krke

Od podneva su se policijske snage koje tragaju za Antonijom Bilić dodatno pojačale pa tako sada u potrazi u kanjonu rijeke Krke sudjeluje oko 140 osoba. Među njima su i specijalci slovenske vojske i policije koji su sa sobom donijeli posebni uređaj, sofisticirani sonar koji se spušta u dubinu  i radi po principu odbijanja zvukova o predmete koji se nalaze na dnu vodene površine. Na kompjuteru koji zaprima povratnu informaciju vide se obrisi predmeta s dna vodene površine. Trenutno slovenski specijalci i ronioci kruže jezerom Brljan u gumenjaku na kojem se nalazi sonar i pregledavaju dno. Ukoliko uređaj očita nešto u vodi, bilo kakvu granu i predmet, ronioci se spuštaju dolje.

Brkopac je priznao da se radi o iznimno velikom i nepreglednom terenu. Od pet jezera na tom području, tragači su tek počeli češljati  Veliko jezero, koje je dugo 550, široko 130 metara i duboko 10 do 12 metara. Krkini brojni rukavci obrasli u šaš i prekriveni riječnim muljem dodatno otežavaju posao dvadesetorici ronioca. Novinari su se na kratko spustili u kanjon i posvjedočili da se radi o jako nepristupačnom terenu, voda je mutna i teško je išta jasno vidjeti ispod površine, zaključujemo. Potraga će se nastaviti dok god okolnosti za ronjenje budu povoljne, jučer je za Antonijom tragalo 130 ljudi do 15 i 30 sati.

Istovremeno, obalu pretražuje 70 pripadnika interventnih postrojbi MUP-a, te vatrogasci i Hrvatska gorska služba spašavanja s tri kanua i psima tragačima.

Cesta Oklaj - Kistanje blokirana je i policija neprekidno osigurava područje od nedjelje u jedan sat ujutro, kada je MUP RH došao do iskaza Dragana Paravinje. Tridesetak novinara, snimatelja i fotoreportera od ranog jutra okupljeno je na policijskom punktu na cesti između Oklaja i Kistanja. Oko 8.15 sati stigla je i  Ana Bilić, sestra nestale Antonije. Došla se kratko raspitati kako napreduje potraga, nakon čega je otišla kući.

 

Iz kategorije: Vijesti