Datum objave: 13. Svibanj 2011

Kralj Harald i kraljica Sonja oduševljeni boravkom u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Norveški kralj Harald V. i kraljica Sonja posjetili su danas, drugog dana službenog posjeta Hrvatskoj,  Šibenik u pratnji hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Obišli su budući pomorski inovacijski centar  iNAVIS, hrvatsko-norveški projekt u koji su Norvežani uložili 20 milijuna kuna. Kralj Harald  otkrio je ploču na toj zgradi koja će ostati kao trajni spomen na norveško - hrvatsku suradnju.

Priznanje hrvatskoj pomorskoj tradiciji

"Hrvatska i Norveška su zemlje s bogatom pomorskom tradicijom. Naša suradnja traje već dugo jer je veliki broj  norveških brodova izgrađen u hrvatskim brodogradilištima, a hrvatski oficiri su odavno bili u norveškoj mornarici. Centar  iNavis  trebao bi privući zainteresirane inovatore i poduzetnike s područja pomorskog gospodarstva. Njegovim osnivanjem Hrvatska je postala ravnopravan partner Norveškoj.Vjerujem da će ovaj centar biti dobar temelj daljnje suradnje", kazao je kralj Harold na svečanosti koja je održana ispred zgrade I Navisa -a. Visoke goste i uzvanike pozdravio je šibenski gradonačelnik Ante Županović koji je istaknuo kako  Šibenik danas piše svoju noviju povijest kao  stari hrvatski kraljevski grad i da je počašćen dolaskom  norveškog kraljevskog para: " Upravo danas svjedočimo jednoj novoj realnosti i jednoj novoj perspektivi gospodarstvenog razvoja Šibenika i Hrvatske; pred nama niče Pomorski inovacijski centar iNavis. U ovom objektu odvijat će se suradnja norveških i hrvatskih tvrtki s područja brodogradnje, transporta, energetike, pogonskih strojeva, raznih tehnologija u pomorstvu, inovacija, a sve to kroz istraživanje mora i podmorja te drugih djelatnosti vezanih uz more. Svima koji budu u njemu poslovali centar će pružati savjetodavnu, institucionalnu i financijsku potporu te aktivno sudjelovati u pokretanju i realizaciji zajedničkih projekata. U iNavisu ćemo povezati norvešku i hrvatsku tradiciju i znanja u onome što držimo našim velikim bogatstvom, a to je more. Ponosan sam na ovaj projekt u koji sam vjerovao od samoga početka. Na kraju, dopustite mi da zahvalim Vladi Kraljevine Norveške koja je prepoznala Šibenik kao sjedište ovog hvale vrijednog projekta, kao i svima onima koji su radili na njegovoj realizaciji; zahvaljujem ljudima iz CroNoMara, na čelu s gosp. Malvinom Vilaboom, koji su odradili i najveći dio posla u pripremi samog projekta. Posebnu zahvalu upućujem veleposlaniku Kraljevine Norveške nj.e. Henriku Ofstadu koji nas je cijelo vrijeme podupirao, pratio u našim aktivnostima i pomogao nam da danas spremni dočekamo ovaj veliki dan u kojem nam se ukazala čast da ugostimo Kralja Haralda i Kraljicu Sonju.", istaknuo je gradonačelnik Županović.

Šibenski brodovi za Norvežane

Svečanost je potom održana i u  "Nautičkom centru Prgin" u kojem je  kraljica Sonja porinula dva nova katamarana izgrađena za norveška ribogojilišta . U tom centru domaćin im je bio njegov vlasnik Goran Prgin. "Današnji dan je od izuzetnog značaja za naše brodogradilište .To je priznanje svim našim djelatnicima za dosadašnji rad i dodatni razlog da budemo još bolji u poslu koji obavljamo, te zadržimo poziciju jednog od najstručnijih brodogradilišta ne samo na Jadranu već i šire. Za norveškog naručitelja Nordic Aqua Boats već smo u prosincu isporučili dva katamarana, slijedi isporuka nova dva koje je kraljica Sonja od Norveške danas svečano porinula, a uskoro očekujemo narudžbu za dodatna četiri radna katamarana NAB CAT, od ugovorenih petnaest." istaknuo je Prgin, a nazočnima se obratio i predstavnik tvrtke Nordic Aqua Boat koji je najavio da će uskoro osnovati i posebnu tvrtku za suradnju s Hrvatskom kako bi svojim iskustvom i znanjem hrvatskim kolegama,pomogli u dobivanju poslova na svjetskom tržištu.Nakon toga visoki gosti iz Norveške i predsjednik Ivo Josipović  otisnuli su se u kratku plovidbu šibenskim zaljevom, a u kanalu sv. Ante dočekali su ih jedriličari JD "Val" na svojim jedrilicama. Na šibenskoj rivi dobrodošlicu su im, mašući norveškim i hrvatskim zastavama, zaželjeli i brojni građani Šibenika. Budući da je norveški kralj jedriličar i da je nekada bio član norveške jedriličarske reprezentacije postao je počasni, doživotni član Jedriličarskog društva Val, te mu je danas uručena i prigodna povelja.

Obilazak šibenske Katedrale

Potom su visoki gosti posjetili šibensku Katedralu, u kojoj im je domaćim bio šibenski biskup Ante Ivas, a pjevalo im je i šibensko "Kolo".  Svečani objed za kraljevski par i sve uzvanike organiziran je u restoranu "Gradska vijećnica ,a osim profesionalnih konobara posluživali su ih u učenici Turističko - ugostiteljske škole iz Šibenika.  Oko 16 sati visoki gosti su napustili Šibenik. Program je nastavljen okruglim stolom  o budućnosti brodogradnje na kojem su djeluju norveški i hrvatski gospodarstvenici.Sve troškove boravka norveškog kraljevskog para u Šibeniku snosi Kraljevina Norveška, kako smo doznali u Uredu gradonačelnika Grada Šibenika. Grad Šibenik plaća samo stol za kojim su objedovali  kralj Herald, kraljica Sonja, predsjednik Josipović i gradonačelnik Grada Šibenika sa suprugom. Predstavnici  protokola norveške krune bili su, kako ističu u tom Uredu, od prvog dana vrlo susretljivi i ništa nisu nametali nego su tražili i bez problema prihvaćali prijedloge protokola Grada Šibenika i Ureda predsjednika RH. Kao uspomenu na boravak u Šibeniku kraljevski par je ponio šibensko puce - kralj Herald je dobio puce za manžete, a kraljica Sonja privjesak na lančiću.

Tekst o šibenskom botunu na norveškom

Šibenski zlatar Ljazer Čivjak, autor tih poznatih suvenira, potrudio se i uz poklone je priložio teksta na norveškom jeziku o njima i šibenskoj tradiciji. Kralj Harald je na kraju posjeta novinarima izjavio kako je uživao u posjetu Šibeniku te se zahvalio  domaćinima na bogatom programu koji su  za suprugu i njega organizirali. Na kraju treba pohvaliti protokol Grada Šibenika i predstojnicu Ureda gradonačelnika Anu Gojanović  zbog originalnih dijelova programa - dolaska brodom iz Nautičkog centra Prgin u Šibenik, dočeka jedrilica u Kanalu sv. Ante kao i simpatičnu gestu, proglašenja kralja Haralda V. počasnim članom JD "Vala".Zanimljivo je da norveški kralj samo dva puta godišnje putuje u službene posjete te da je ove godine tu čast  iskazao Hrvatskoj i Šibeniku. Kako smo doznali od predstavnika hrvatskog ministarstva vanjskih poslova, mediji u Norveškoj posljednjih su mjesec dana intenzivno objavljivali teme o Hrvatskoj i Šibeniku pa se čak utrostručilo zanimanje Norvežana za turistička putovanja na šibenskog područje. Bila je to izvanredna prilika za promociju Šibenika, kao grada s bogatom tradicijom ali i grada spremnog za uvođenje  novih, modernih  tehnologija i razmjenu znanja i iskustva s razvijenom Kraljevinom Norveškom.

Iz kategorije: Vijesti