Datum objave: 27. Listopad 2010

Energetska povelja Šibensko-kninskoj županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

[caption id="attachment_2325" align="alignleft" width="300" caption="Župan Goran Pauk i Jelena Atlić McColgan iz UNDP-a s Energetskom poveljom"][/caption]Energetsku povelju gradonačelnika i župana Republike Hrvatske jutros je šibensko-kninskom županu Goranu Pauku uručila predstavnica UNDP-a Jelena Atlić McColgan, priopćeno je iz Ureda župana gdje je Pauk potpisao jutros i objavio i Izjavu o politici energetske učinkovitosti i zaštiti okoliša Šibensko-kninske županije. Župan je tom prilikom javnosti predstavio članove svoga  županijskog Energetskog tima za provedbu projekta Sustavno gospodarenje energijom u hrvatskim gradovima i županijama, a to su Drago Matić iz županijske Regionalne razvojne agencije koji je voditelj tima, djelatnik Županije Josip Aras, Mirjana Škugor iz Industrijsko – obrtničke škole te Katarina Tanfara iz šibenske Tehničke škole.

Energetska povelja je deklaracija predstavnika lokalne i područne samouprave kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana.

U provođenje projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama, Šibensko – kninska županija uključila se još 2008. godine u sklopu nacionalnog projekta Poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj koji zajedno provode UNDP, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, sve uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog fonda za okoliš. Cilj projekta je primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini.

Provodi se u zgradama koje su u vlasništvu lokalne i regionalne samouprave kako bi se smanjila potrošnja energije i financijski trošak, ali i smanjila emisija štetnih plinova u atmosferu te potaknuo razvoj novih djelatnosti i poduzetništva, doznajemo u Uredu župana Gorana Pauka.

Iz kategorije: Vijesti