Ponedjeljak, 22 Studeni 2010 01:00

Radioaktivni otpad plovi Jadranom

Napisala: 

Brod  s radioaktivnim otpadom isplovio je iz slovenske luke Koper, prema krajnjem odredištu u Rusiju, a riječ je o 32 kontejnera s otpadom visoke radioaktivnosti iz Instituta Vinča iz Srbije, prenosi portal Index.hr. Ruta broda Jadranskim morem je nepoznata, no ne bi trebao ulaziti u hrvatske teritorijalne vode. Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje rekli su nam kako nemaju nikakvu službenu potvrdu o brodu s radioaktivnim otpadom, niti im je poznata ruta.

Vlakom preko Mađarske

Podsjetimo, Srbija je osnovala javnu tvrtku "Nuklearni objekti Srbije", koje je zaduženo za radioaktivni otpad iz Vinče, a do kraja godine Srbija će se riješiti cijele količine istrošenog nuklearnog goriva i to transportom u Rusiju gdje će se trajno smjestiti na tajnoj lokaciji podno Urala. S obzirom da je naša zemlja zakonom zabranila ulaz radioaktivnog materijala u državu što uključuje i tranzit,  kontejneri s radioaktivnim otpadom nekoliko su dana putovali u posebnom vlaku preko Mađarske do slovenske luke Kopar.Kako javljaju slovenski mediji, iz sigurnosnih razloga - jer bi zbog tereta mogli biti metom terorističkih napada, informacije o terminima prolaska vlaka do Kopra kao i detalji ukrcaja na brod označeni su strogom tajnom, a jedino je jučer tijekom dana odaslana službena informacija kako je brod specijaliziran za takve vrste tereta napustio jučer tijekom dana slovenske teritorijalne vode.Previđa se kako će mu trebati dva dana da izađe iz Jadrana. (Index.hr)

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!