Datum objave: 22. Studeni 2010

Prgin na Trgovačkom sudu 16.prosinca

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog duga Remontnog brodogradilišta Šibenik  državi od oko 8,24 milijuna kuna  Trgovački sud u Šibeniku Trje  prvo ročište u glavnoj raspravi sazvao za 16. prosinca, kako nas je danas izvjestio Joško Livaković, predsjednik tog suda. RBŠ je  Trgovačkom sudu   tužilo Županijsko državno odvjetništvo nakon što su  oni dobili tužbu protiv te tvrtke od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Naime,  Nautički centar Prgin - Remontno brodogradilište Šibenik nije platilo 8, 24 milijuna kuna koncesijske naknade za korištenje pomorskog dobra  i to je iznos bez kamata, kako doznajemo od glasnogovornice tog ministarstva Marine Halužan.

NCP traži oprost kamata i smanjivanje naknade

U priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture stoji i da je "Nautički centar Prgin - Remontno brodogradilište Šibenik" tražilo obročnu otplatu duga, otpis kamata kao i smanjivanje varijabilnog dijela koncesijske naknade što  je upućeno na analizu Ministarstvu financija no u tom  ministarstvu odbili su dati bilo kakav odgovor o tome već su nas ponovno uputili na Ministarstvo mora, prometa i infastrukture.U svakom slučaju ostaje činjenica da Remontno brodogradilište Šibenik koje u javnosti slovi kao uspješna tvrtka, a i partner je Gradu Šibeniku u velikoj investiciji gradnje turističkog kompleksa na Kulinama, duguje pozamašnu sumu državi.  Ta je tvrtka, inače, obavezna godišnje plaćati  oko 655 500 kuna stalni dio koncesijske naknade i kao varijabilni dio, 1,5 posto ukupnog godišnjeg prihoda.  Ako se pogleda dug i ta suma, jasno je da svoju obvezu ne podmiruju već godinama, čini se od početka preuzimanja koncesije.

Istraga zbog Sanaderove jahte?

Ta je tema postala aktualna nakon što je "Jutarnji list" nedavno objavio, navodno provjerenu informaciju, da se istražitelji bave i slučajem jahte "Malo vitra" bivšeg premijera Ive  Sanadera koja je kompletno preuređena u Remontnom brodogradilištu Šibenik.  Radovi su, navodno, stajali 2,9 milijuna kuna, a sumnja se da ih Sanader nije nikada platio nego da je na temelju njih Remontnom Brodogradilištu trebala biti oproštena naknada za koncesiju. Na naš upit o tomu kao i o plaćanju naknade za koncesiju iz RBŠ -a smo dobili odgovor da su o tome javno već sve rekli i da nemaju što dodati. Inače, Goran Prgin, vlasnik RBŠ -a još je prije godinu dana, kada je u javnost procurila vijest da  je Sanaderova jahta  obnovljena u šibenskom Remontu, to opovrgnuo. Koncesiju za marinu u Mandalini Prgin redovno podmiruje, kako kažu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Iz kategorije: Vijesti