Subota, 20 Studeni 2010 01:00

Gastro olimpijada u Luxemburgu

Napisala: 

Kulinarska reprezentacija  Dalmacije nastupit će  24. studenog  na svjetskoj kulinarskoj olimpijadikoja  se održava od proteklog tjedna  u Luxemburgu. Inače, kako smo već javljali splitski kuhar Davor Marinović osvojio je na toj olimpijadi  bronzu, a Alen Mančev odlično četvrto mjesto  u  pojedinačnoj konkurenciji .Za sučeljavanje sa svjetskom kuharskom elitom reprezentaciju Dalmacije pripremio je savjetnik i supervizor master chef Zdravko Kalabrić iz Šibenika - jedini Hrvat nositelj zlatne medalje s kuharske olimpijade i dvostruki prvak svijeta. Kapetan reprezentacije Dalmacije je vrhunski splitski kuhar Zlatko Marinović, a njeni članovi su Ivo Ivčević iz Splita i Šime Vučević s otoka Vira te šibenski meštri od kužine Slaven Stegić iz Tisna i Frane Soža iz Primoštena, te splitski kuhari Alen Mančev i Davor Marinović koji su nastupili pojedinačno. Nositelj projekta regionalne kuharske reprezentacije Dalmacije je Udruga kuhara Grada Šibenika u suradnji s Udrugom kuhara Splita. Prije dvije godine nastupili su na kuharskoj olimpijadi u Njemačkoj. Sutra je dan D za ekipu Dalmacije.

Glavni adut - vegetarijanska spiza

Pred ocjenjivački sud u Luxemburgu dalmatinski će reprezentativci iznijeti čitav niz ukusnih delicija. Nakon obveznih toplih i hladnih predjela od grdobine, zubaca, pilećih prsa, mesa prepelica i divljeg goluba, svinjetine punjene škampima i dagnjama te punjenog brancina Dalmatinci očekuju da će poentirati vegetarijanskim glavnim jelom koje se sastoji od tri slijeda. Riječ je o  slikovitim i ukusnim jelima - galantini od u ovoju od tikvica punjenoj paštetom od humusa, zatim kapuli punjenoj s tri vrste raznobojnih grahorica, gljivama i feta sirom te terini od trobojnog fažola i orzotom od povrća uz koje se umjesto kruha služi pispalj s povrćem.  Krunski desert među cijelom paletom sitnih kolača bit će skulptura svjetionika od, za sada, tajnih sastojaka. (s.f.)

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!