Datum objave: 03. Studeni 2010

Čestitamo Dan oslobođenja Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić
Šibenčani danas slave Dan oslobođenja grada od nacista i fašista. Tim povodom izaslanstvo Grada predvođeno gradonačelnikom Antom Županovićem u 11 sati položit će vijence kod Spomen kosturnice na gradskom groblju Kvanj, a  nakon toga i kod spomenika borcima NOB-a u Spomen parku Šubićevac.Na današnji dan, 3. studenoga 1944. godine okončana je okupacija koju su 1941. godine započeli Talijani, a nakon što je fašistička Italija 1943. godine kapitulirala u grad su ušle mračne snage nacističke Njemačke. Držale su grad pod svojom upravom 14  mjeseci. Oslobodila ga je 3. studenog 1944. Prva dalmatinska partizanska brigada.[caption id="attachment_2823" align="alignleft" width="425" caption="Smrt Rade Končara i drugova na Šubićevcu"][/caption]Šibenik je u drugome svjetskome ratu pretrpio strašna razaranja, prema povjesničarima možda jedna od najgorih u svojoj povijesti.  Za vrijeme drugog svjetskog rata  Šibenčani su velikom većinom bili u pratizanima. Puno ih  je na to bilo  prisiljeno  već 1941., a najviše ih se partizanima dragovoljno pridružilo 1943. nakon kapitulacije Italije. Mnogo ih je poginulo na bojišnicama diljem bivše Jugoslavije, a najviše u Hrvatskoj i BiH.  1944.
Uoči oslobađanja, kako je pisao povjesničar dr. Nikola Anić, u Šibeniku su se utvrdile jake njemačke snage, a uz glavninu njemačke 264. divizije u grad su pristigle i neprijateljske snage iz Zadra, Splita i Trogira, te s otoka zajedno s topništvom, pomorskom pješadijom i trupama koje su se uspjele izvući iz oslobođenih djelova Dalmacije. Nijemci su osnovali posebnu borbenu grupu nazvanu Alerman, po imenu zapovjednika 892. puka 264. divizije koji je dobio zapovijed da se sa svim snagama utvrdi i brani Šibenik do zadnjeg čovjeka.
[caption id="attachment_2824" align="alignleft" width="600" caption="Osloboditelji na Poljani na današnji dan 1944. godine"][/caption]U noći sa prvoga na drugi studenoga, u obranu Šibenika krenulo je oko 10 tisuća boraca 26. dalmatinske divizije koji su na raspolaganju imali 35 lakih tenkova tipa «Stuart» i 12 takozvanih «Blindi», oklopljenih automobila s jakim topovima od 75 milimetara. Iz pozadine ih je podupiralo jako topništvo. Neprijateljske snage u Šibeniku, a bilo ih je oko dvije tisuće pješaka, mornara, pozadinaca i topnika, kao i nešto ustaša, nisu imali šansu pred silom osloboditelja koji su paraleno s napadom na grad, odigrali i nekoliko značajnih akcija u zaleđu.[caption id="attachment_2825" align="alignleft" width="567" caption="Mulo Krke teško oštećeno nakon bombardiranja 1944.godine"][/caption]Ti hrabri borci is drugog svjetskog  rata oslobodili  su Šibenik i  udarili  temelj hrvatskoj neovisnosti izvojevanoj  u sličnom  ratu pedesetak godina kasnije,  kad su hrabri Šibenčani opet morali uzeti oružje u ruke i obraniti svoj grad  i zaista nema nikakvog razloga s ponosom ne obilježavati i današnji dan.[caption id="attachment_2826" align="alignleft" width="567" caption="8. korpus prelazi Čikolu uoči oslobođenja Šibenika"][/caption][caption id="attachment_2827" align="alignleft" width="567" caption="Vodički partizani poziraju "][/caption][caption id="attachment_2829" align="alignleft" width="567" caption="Peškarija nakon velikog savezničkog bombardiranja na sv.Lucu 1943. godine"][/caption] Ay Carmela - narodna revolucionarna, u izvedbi Darka Rundeka
Iz kategorije: Vijesti