Datum objave: 01. Studeni 2010

Dalmacija: Stižu polave pa bablje ljeto

Diana Ferić
Diana Ferić
Za nama je listopad, drugi mjesec klimatološke jeseni. Nakon duže vremena, u Dalmaciji su zabilježena dva mjeseca zaredom hladnija od višegodišnjeg prosjeka.Dok je ovogodišnji rujan u Dalmaciji bio neznatno hladniji od višegodišnjeg prosjeka za razdoblje 1961.-1990, listopad je bio hladniji od prosjeka za više od 1°C, piše portal Dalmacijanews.Za vikend je osjetno zatoplilo, stigli su nam prvi oblaci nadolazeće ciklone, a jugo je na moru imalo česte olujne udare što je djelomično remetilo normalno odvijanje trajektnog prometa. Diljem Jadrana blagdanski ponedjeljak donio je visoke temperature zraka, usprkos povećanoj naoblaci. Dok je na sjevernom Jadranu kiše bilo uglavnom na širem riječkom području, u Dalmaciji se do večeri zadržalo suho. Najviše dnevne temperature bile su do toplih 20°C.

Obilne oborine

Ciklona će još naglašenije djelovati na vrijeme u Dalmaciji tijekom utorka i prvog dijela srijede. Posvuda će biti pretežno oblačno, a kiša će biti česta. Lokalno će biti jačih grmljavinskih pljuskova s kojima tijekom dana može pasti i preko 50 litara kiše po metru kvadratnome u kratkom vremenu.Najveća mogućnost obilnih oborina je u srednjoj Dalmaciji gdje uslijed obilnih oborina može doći i do ograničenih poplava. Jugo će puhati veći dio dana ali će biti u laganom slabljenju tijekom dana.Na sjeveru Dalmacije jugo će okrenuti na slab do umjeren levant i buru. Zadržat će se toplo. Promjenjivo će biti i tijekom srijede, uglavnom u prvom dijelu dana. Prema večeri postupno razedravanje, a jugo će sasvim prestati i okrenuti na slab do umjeren levant i buru.

Povratak sunca i topline

Četvrtak, petak i subota donose obilje jesenskog sunca. Uz nešto niže jutarnje temperature zraka, dnevne će biti u umjerenom porastu pa će u većem dijelu Dalmaciji biti oko 20°C ili nešto više, a ponegdje će se živa u termometru približiti prema vrlo toplih 25°C.Ova tri stabilna i topla dana dobro će doći beračima maslina koji još nisu dovršili berbu. U nedjelju će doći do postupnog porasta naoblake kao uvod u moguću novu promjenu vremena. (Dalmacijanews.com)
Iz kategorije: Vijesti