Srijeda, 15 Prosinac 2010 01:00

Što je istina o petlji Rokići?

Napisala: 

Spor oko buduće prometne petlje u Rokićima, kao izlazu iz Šibenika na Jadransku  magistralui šibensku obilaznicu pretvorio se u  politički je sukob HDZ –a koji ju je planirao i za nju se i dalje kroz Županijsku upravu za ceste zalaže  i SDP – a i njegovih partnera  koji su  nakon toga došli na čelo Grada Šibenika i suprotstavili se tom projektu koji je, kako kažu, megalomanski i bez smisla žrtvuje veliki dio šume u RokićimaMegalomanska petlja ruši šumu . HDZ to pokušava objasniti nekim navodno skrivenim interesima gradske vlasti oko zemljišta  na toj lokaciji no na strani gradske vlasti je i veći dio stručnjaka, arhitekata s kojima smo razgovarali, a koji smatra da je tako projektirana petlja neprimjerena i nepotrebna.  Postavlja se međutim pitanje, zašto se teka sada, gotovo četiri godine nakon što je  objavljen idejni projekt te petlje on dovodi u pitanje i gdje se struka bila do sada?Franko Vidović, dogradonačelnik Grada Šibenika  ističe : „Projekt smo zaustavili jer je riječ o neprihvatljivoj devastaciji gradskog prostora, dubokom zadiranju u zadnje šume, zadnje zelene površine u gradu, i zato što je projektirana petlja, autora zadarske tvrtke Donat d.o.o., prejaka i preskupa kao spoj na postojeće gradske ulice. Smisao petlje Rokići je poboljšanje prilaza s postojeće magistrale gradu, odnosno poboljšanje sigurnosnih uvjeta i protočnosti prometa.

S ovakvom pretencioznom petljom promet iz četiri traka gradska ulica s jednim trakom ne može apsorbirati. Zbog toga smo predlagali Županijskoj upravi za ceste izmjene i dopune postojećeg idejnog projekta i lokacijske dozvole, s tim da se petlja vrati na staru cestu u Rokićima koja će se proširiti za 5 metara i tako dobili treći trak koji bi služio kao ulaz i izlaz iz naselja“. Ravnatelj Županijske uprave za ceste, kako doznajemo odbija takvu mogućnost  uz argument  da je za projektnu dokumentaciju potrošeno 600 000 kuna. No je li to u ovom slučaju ono što treba presuditi i zbog čega bi Šibenik morao pristati na nešto što je skupo, nefunkcionalno i nepotrebno.Zašto su Zadrani radili projekt?Prema našim izvorima, postojeći  projekt petlje u Rokićima nema uporište u prostornoj  dokumentaciji Grada Šibenika i pitanje je kako je za njega dobivena lokacijska dozvola. Navodno samo na temelju prometne studije što nije u skladu sa zakonom. Upitno je i zašto je projekt izradila zadarska tvrtka pa se on dovodio u vezu s Ministarstvom mora, prometa i razvitak i nekim njegovim čelnim ljudima kojima je, navodno odgovaralo da projekt što bude skuplji , kako bi se kroz njega „opralo“ što više novca.Riječ je o investiciji od 25 milijuna kuna kojom su predviđeni nasipi od 5 do 15 metara, tri pješačka pothodnika, nadvožnjak i četverotračna cesta koja se spaja dijelom i na gradsku prometnicu sa samo jednim trakom.

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!