Datum objave: 10. Prosinac 2010

Sanader se ne protivi izručenju Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

 

 

Bivši predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader nećese protiviti izručenju u Hrvatskoj, izjavio je večeras za RTL televiziju Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan.

Sandaer ne priznaje bijeg

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader se na saslušanju pred sucem u Salzburgu nije usprotivio izručenju Hrvatskoj, rekao je odvjetnik Suppan i dodao kako je "gospodin Sanader dobro".Podsjetio je kako je Sanader bio na putu prema Zagrebu, a njegovi zagrebački odvjetnici u kontaktu s hrvatskim vlastima.- Sutra će čuti sve što hrvatske vlasti imaju protiv njega - rekao je odvjetnik Suppan, naglasivši kako Sanader želi čim prije doći u Zagreb kako bi razjasnio sva pitanja jer se ne osjeća krivim.Bivšem hrvatskom premijeru dežurni je sudac saveznog suda u Salzburgu danas odredio zadržavanje u ekstradicijskom pritvoru u trajanju od najmanje 14 dana, objavili su popodne austrijski mediji, pozivajući se na izjavu državne odvjetnice Barbare Fichtinger.

Uhićenje Sanadera

Ivo Sanader predao se, podsjetimo jučer, nešto prije 16 sati policajcimau Austriji gdje je na temelju Interpolove tjeralice odmah i uhićen. Potvrdio je to i hrvatski MUP, a prema informacijama više hrvatskih medija uhićen je u pokrajini Salzburg nakon što se u 15,50 sati sam predao policiji na naplatnim kućicama auto ceste ispred Salzburga.

Podsjetimo, hrvatska policija jutros je u 8, 30 sati na svojim web stranicama objavila tjeralicu za bivšim premijerom, a odnedavno je Ivo Sanader i na Interpolovoj listi najtraženijih globalnih bjegunaca. Uskok je još u srijedu navečer donio nalog o provođenju i proširenju istrage protiv najtraženijeg čovjeka u Hrvatskoj, a stavljaju mu na teret zlouporabu ovlasti i položaja i udruživanje u zločinačku organizaciju. Kako je Sanader jučer ostao i bez saborskog imuniteta, istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić zatražio je jučer da se Sanadera odmah uhapsi i prihvatio prijedlog Uskoka da ga se minimalno 30 dana zadrži u pritvoru kako ne bi utjecao na svjedoke.

Danas je pretražen i Sanaderov stan, a nakon uhićenja u Austriji njegov bi se slučaj mogao poprilično zakomplicirati, iako neki mediji sugeriraju da je sve spremno za njegov dolazak u pritvor u Remetincu. Naime, nakon što je tjeralicu za Sanaderom objavio i Interpol, njega je bila dužna uhititi policija zemlje u kojoj se nalazi, nakon čega ga, prema zakonu, moraju sprovesti istražnom sucu regionalnoga salzburškoga suda koji odlučuje o daljnjem izručenju Hrvatskoj. Kako je petak popodne, Ivo Sanader mogao bi najmanje ovaj vikend provesti u austrijskom pritvoru i eventualno tek u ponedjeljak biti izručen u Hrvatsku gdje će biti pritvoren i gdje će ga narednih tjedana ispitivati cijela vojska istražitelja. Inače, Sanader osim hrvatskog, navodno ima i austrijsko državljanstvo, a Austrija ne izručuje svoe građane tako da bi narednih dana priča sa Sanaderom mogla postati prava pravna zavrzlama.

DORH već priprema nalog za izručenjem, a iz MUP-a su maloprije, među ostalim, priopćili: "Hrvatska policija zaprimila je telefonsku obavijest policije Republike Austrije da je, temeljem međunarodne tjeralice, Ivo Sanader uhićen danas u 15,50 sati u salzburškoj regiji. Očekujemo, sukladno uobičajenoj proceduri, i pismenu obavijest koju ćemo dostaviti nadležnom sudu i Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske radi pokretanja postupka izručenja. U ovom trenutku nemamo više pojedinosti o samom uhićenju", priopćeno je iz MUP-a.

Više uskoro

Iz kategorije: Vijesti