Datum objave: 12. Veljača 2011

Proslava 100. rođendana Hajduka

Diana Ferić
Diana Ferić

Središnja proslava obilježavana 100-te obljetnice Hajduka održat će se sutra, 13. veljače, svečanom akademijom u 11 sati splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu , a poslijepodne će na Poljudu Hajduk odigrati slavljeničku utakmicu protiv Slavije iz Praga. U povodu te važne obljetnice bilih ŠibenikNews je pronašao stare, povijesne fotografije s 100 obljetnice obilježavanja tog  splitskog kluba, simbola Splita i Dalmacije  koja je održana 1921. u Splitu koje objavljujemo. Na jednoj od njih je prikazano kako tadašnji predsjednik Kluba, Tulgazi predaje igraču Dujmoviću srebrnu kutiju u  znak priznanja za 10 godina neprekidnog igranja u Hajduku.' Inače, iz Organizacijskog odbora proslave 100. rođendana Hajduka najavljuju da će se ona obilježiti  na tipično dalmatinski način.

Po riječima predsjednika Organizacijskog odbora Petroslav Sapunar koji je ujedno i predsjednik Hajdukovog Nadzornog odbora dolazak na proslavu 100-te obljetnice Hajduka potvrdio je predsjednik hrvatskog Sabora Luka Bebić, dok je predsjednik Republike Ivo Josipović poslao prigodnu čestitku, a na svečanosti će nazočiti njegov izaslanik. 'Tijekom sutrašnjeg dana očekujemo i očitovanje premijerke o tome hoće li nazočiti proslavi Hajdukovog 100-og rođendana,' dodao je Sapunar.'Čestitku za 100-ti rođenda Hajduka dobili smo i od predsjednika Uefe Michaela Platinia koji zbog zauzetosti ne može nazočiti svečanostima u Splitu,' kazao je Sapunar.Uoči svečane akademije u katedrali Sv. Duje služit će se misa u povodu 100-te obljetnice Hajduka, a u noći sa subote na nedjelju na Poljudu će biti prikazan film o Hajduku. Tijekom subote će na splitskom groblju Lovrinac i na stadionu Poljud biti položeni vijenci za preminule članove Hajduka.Hajduk je utemeljen 1911. godine po zamisli splitskih studenata koji su u to vrijeme studirali u Pragu i to je razlog zbog kojeg će u nedjelju na proslavi 100-og rođendana kluba gostovati praška Slavija.Član Organizacijskog odbora Damir Karaman je najavio da će u povodu obilježavanja 100-te obljetnice Hajduka idućeg vikenda u Splitu svi vozači gradskog autobusnog prometa nositi Hajdukove majice koje će obući i svi komunalni radnici u Splitu.'Na ulazima u Split u povodu 100-og rođendana Hajduka bit će istaknuti veliki panoi, a diljem grada će se istaknuti 300 hajdukovih zastavica dok će velike Hajdukove zastave biti istaknute na katedrali Sv. Duje i na Marjanu,' kazao je Karaman.

Po njegovim riječima uoči nedjeljne utakmice Hajduk-Slavija fotograf Šime Strikoman će na Poljuudu snimiti milenijsku fotografiju navijača, a zatim će padobranci na stadion donijeti zastave Hrvatske i Hajduka te repliku stare nogometne lopte. 'Za Hajduk će protiv Slavije u nedjelju 10-tak minuta igrati i Senijad Ibričić, jer je to bila njegova želja nakon što je nedavno prešao u ruski Lokomotiv,' kazao je Karaman.'Po završetku utakmice na Poljudu će se desetak minuta odbrojavati od 90 do 100, čime će se simbolički označiti 100-ti rođendan nakon čega će uslijediti veliki vatromet,' kazao je Karaman i najavio nastavak slavlja na Rivu gdje će na koncertu nastupiti četiri Hajdukova navijača: Vinko Coce, Mladen Grdović, Marjan Ban i Jasmin Stavros.'U nedjelju na večer u 19:11 sati, čime se simbolizira 1911. godina utemeljenja Hajduka, u Splitu će biti priređen veličanstveni vatromet, a istodobno će se svi brodovi u Lučkoj kapetaniji oglasiti sirenama,' najavio je Karaman.

Iz kategorije: Vijesti