Datum objave: 04. Svibanj 2011

Šibenčani daju potpis za osnivanje REKOM -a

Diana Ferić
Diana Ferić

Kampanja prikupljanja potpisa za osnivanje REKOM-a, neovisne regionalne Komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriju bivše SFRJ od 1991. do 2001. godine, započela je jutros i u Šibeniku. Odaziv građana bio je izuzetno velik pa su volonteri Inicijative mladih za ljudska prava na štandu ispred zgrade Kazališta imali pune ruke posla. Podršku osnivanju REKOMA  svojim je potpisom javno izrazio i dogradonačelnik Šibenika Franko Vidović.

Volonteri Inicijative mladih za ljudska prava istaknuli su da niti 10 godina od završetka oružanih sukoma na prostoru bivše SFRJ ni u jednoj državi nije dovršen popis ubijenih u ratu, sudbine tisuća nestalih i dalje su nepoznate, a žrtve se često marginalizira te se njihov glas u javnosti rijetko čuje. Cilj REKOM-a je konačno utvrđivanje svih činjenica o žrtvama oružanih sukoba, sudbinama nestalih, te izrada popisa ubijenih i nestalih, logora i masovnih grobnica.- Do danas još uvijek nisu utvrđene sve činjenice što otvara prostor za manipulacije. Moramo utvrditi točne podatke, suočiti se sa prošlošću uz priznavanje svih žrtava i borbu da se otkriju sudbine nestalih, kako bi se mogli okrenuti budućnosti i u miru živjeti. Stoga pozivam sve građane da nas podrže i daju svoj glas za REKOM - izjavio nam je volonter Luka Nikpalj.

Kampanja se, inače, provodi istodobno u svim državama bivše Jugoslavije, a cilj je ukupno prikupiti milijun potpisa podrške. U Šibeniku će se potpisi prikupljati do 6. lipnja, a štandovi će se nalaziti ispred kazališta i gradske tržnice.REKOM su javno podržali predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Srbije Boris Tadić, kao i brojne druge javne osobe.Koaliciju za REKOM čini više od 1500 organizacija i pojedinaca iz svih država bivše Jugoslavije, među kojima  su udruženja žrtava, logoraša, veterana, nestalih, manjinske nacionalne zajednice te brojne organizacije za ljudska prava.  

Iz kategorije: Vijesti