Datum objave: 20. Travanj 2011

RCGO Bikarac: Otpad nije smeće

Diana Ferić
Diana Ferić

Forumom za Šibenčane koji je sinoć održanu Gradskoj knjižnici, završen je prvi ciklus edukativnih događanja Gradske čistoće. Susret s građanima obilježio je početak aktivnosti kojima Čistoća želi potaknuti i uključiti stanovnike Županije u sustav gospodarenja otpadom s naglaskom na odvojeno prikupljanje i recikliranje. Tijekom svibnja uslijed će forumi u Drnišu, Vodicama, Kninu i Skradinu.Uz forume za građane, nakon medija, nevladinih druga, predškolskih i školskih ustanova te institucija lokalne samouprave, tijekom svibnja krenut će se s drugim ciklusom radionica za razne sektore gospodarstva poput turizma i  proizvodnih djelatnosti u Županiji.Izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac jedna je od tema koja zaokuplja pažnju građana Šibenika već dulje vrijeme.

Građane je, uz ostalo, zanimalo može li se dogoditi da  Bikarac postane i odlagalište smeća  iz susjednih  županija što je Stipe Tomičić, direktor Gradske čistoće kategorički odbio naglasivši da konačnu riječ imaju građani Šibensko - kninske županije i da im nitko ništa ne može nametnuti.  Istaknuto je kako je vrlo važno da svi građani shvate kako otpad nije smeće te da ga se, u prvom redu, treba selektirati i reciklirati. U svojem obraćanju Tomičić je između ostalog istaknuo: "Izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac ne znači samo primjenu visokih standarda gospodarenja otpadom, već traži i drukčiji pristup svakog građanina i svake tvrtke u Šibensko-kninskoj županiji. To znači uvažavanje činjenice da otpad nije smeće te da se svi zajedno moramo potruditi da što manje otpada završi na odlagalištu. Za to se zalažemo i za to stvaramo uvjete. "Na tribini su se  Šibenčanima obratili Petar Baranović, dogradonačelnik Grada Šibenika i  i Goran Grguričin, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika i predsjednik Nadzornog odbora  Gradske čistoće koji je istaknuo:

"Projekt  RCGO Bikarac za nas u Šibeniku iznimno je važan ne samo zbog činjenice da smo lideri u Hrvatskoj po gospodarenju otpadom, već i zbog odgovornog i ekološki prihvatljivog načina trajnog odlaganja otpada na odlagalište. Naša Čistoća vrlo uspješno provodi taj proces u skladu sa zadanim rokovima i prema najvišim standardima Europske unije. No, očekivani rezultat možemo postići samo ako se u to savjesno uključe ne samo sve jedinice lokalne samouprave u Županiji, nego i svaki građanin ponaosob.“Ukupna vrijednost investicije u projekt Regionalnog centra za gospdarenje otpadom je 8,82 milijuna eura od čega se 68 posto odnosi na sredstva Europske Unije iz predpristupnog programa ISPA, 17,8 posto sredstava osigurao je Grad Šibenik, a 14,2 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Iz kategorije: Vijesti