Datum objave: 15. Ožujak 2011

Potrošači u raljama skupih opomena banaka

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Otvoreno pismo nadležnim institucijama u kojima ih podsjećaju da još uvijek nije donesena strategija niti bilo kakve mjera za zaštitu građana- korisnika kredita u uvjetima financijske krizeuputila je šibenska udruga za zaštitu potrošača Plavi val u povodu  Svjetskog dan prava potrošača. Krenula je kampanja „Krediti – potrošači u raljama banaka“, kojom u udruzi žele doznati zakonsku utemeljenost naplate visine troškova opomena za neplaćene rate koje šalju banke, a znaju dosezati i do 200 kuna.

Udruga upozorava da navedena klauzula nije u skladu sa Zakonom o obveznim odnosima. Tim je zakonom regulirano da banke, odnosno drugi pravni subjekti nisu dužni dodatno opominjati dužnika nakon što su mu dostavili račun s točno naznačenim dospijećem.Cilj kampanje je i edukacija potrošača o svim bitnim pitanjima na koja trebaju dobiti odgovore prije potpisivanja ugovora o kreditu. „Tražimo da se primjene svi zakonski instrumenti kako bi građani mogli dobiti ono što im je obećano u trenutku potpisivanja kreditnog ugovora“, rekla je Erika Popović, predsjednica šibenske udruge Plavi val.

U otvorenom pismu udruga Plavi val od svih hrvatskih banaka traži da vrate kamatne stope na ugovorene za sve kredite, posebno kredite u švicarcskim francima, te da troškove slanja opomena prestanu naplaćivati ili ih svedu na stvarni trošak koji ne bi smio iznositi više od 10 kuna.Od Vlade RH traže osnuje fond za pomoć pri vraćanju kredita za građane koji su u krizi ostali bez posla ili im poslodavac ne isplaćuje plaću te uvede odgodu plaćanja na sve postojeće kredite bez naknade.

Iako predsjednik nema pravne ovlasti iz Plavog vala ga mole da inicira mjere za zaštitu potrošača kao ustavne kategorije ravnopravnosti građana pred zakonom, te da na taj način bude ispunjeno načelo da u pravednoj državi teret krize bude pravedno raspoređen.

Iz kategorije: Vijesti