Datum objave: 29. Travanj 2024

Branitelji iz Rogoznice i Marine grade prilazni put do mjesta pogibje i spomen obilježja četvorici hrvatskih branitelja u Ričicama kod Stoca

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Rogoznica i Udruga veterana Domovinskog rata općine Marina zajednički rade na uređenju 2400 metara dugog prilaznog puta i spomen obilježja četvorici poginulih hrvatskih branitelja na brdu Stražnjica kod Ričica u općini Stolac. Put do mjesta na kojem su braneći Domovinu smrtno stradali branitelji Mihovil Brkić, Joško Palada, Josip Turek i Rogozničanin Nikola Radić Rico, dug je 2400 metara. Novac za uređenje puta donirali su branitelji Rogoznice i Marine, a na njegovom uređenju zajednički dragovoljno rade. Branitelji poginuli na Stražnjici bili su pripadnici 114. brigade Hrvatske vojske.

Nikola Radić Rico u obranu Domovine uključio se krajem 1990. godine kao dragovoljac u mjesnim stražama za obranu Rogoznice i nadzor nad rogozničkim vojarnama JNA. U kolovozu 1991. godine stupa u 114. brigadu Zbora narodne garde i s njom izlazi na drniško - sinjsku bojišnicu, a u listopadu sudjeluje u borbama za obranu Dubrovnika. Krajem studenoga postrojba ponovno preuzima zonu odgovornosti na drniško-sinjskoj bojišnici gdje 3. siječnja 1992. godine zaustavlja prodor snaga velikosrpskog agresora prema Splitu i Šibeniku. S drniške bojišnice vraća se na dubrovačku bojišnicu gdje od travnja do lipnja 1992. godine sudjeluje u borbama za oslobađanja juga Hrvatske i deblokadu Dubrovnik. Sudionik je bitke na Stolovima od 16. do 28. travnja 1992. godine. Poginuo je 8. lipnja 1992. godine na prvoj crti bojišnice u rajonu Stražnjice. Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman posmrtno je Nikoli Radiću dodijelio počasni čin časničkog namjesnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i narednika Hrvatske vojske. Nikola Radić nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990. - 1992. i odličja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom kao časni znak vječnog spomena poginulima za Hrvatsku državu u ratu.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3